Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Residency-in-residence: Big Wet

Fem-böckerna vid villan

Pro Artibus residensprogram i Snäcksund Villan erbjuder de långvariga (3-åriga) stipendiaterna möjligheten att bjuda in andra professionella konstnärer eller experter för samarbeten och tvärvetenskapligt arbete – ett residens i residenset.

I maj 2022 besökte fyra konstnärer den långvariga Pro Artibus-bon Lukas Malte Hoffmann för att arbeta med deras kollektiva, pågående projekt, Big Wet.

Big Wet startade i Esbo vid Gäddvikens vattentorn 2020, när Jessie Bullivant, Jani Anders Purhonen, Emelie Luostarinen och Kristina Sedlerova Villanen initierade en endagsutställning med platsspecifika konstverk. Konstnärerna, vars vägar först korsades under studier vid Bildkonstakademin, arbetar med en rad olika material från måleri, till textil, installation och ljud.

Nästa etapp av projektet kommer att äga rum i Karis vattentorn. Big Wet 2.0 öppnar den 18 juni och är öppet för allmänheten under fem datum under sommaren 2022.

Under residensperioden uppförde de fem konstnärerna olika aktiviteter, så som att t.ex. se John Smiths film från 1987, The Black Tower, där huvudpersonen beskriver att de följs av ett mystiskt torn. ”Det var härifrån jag såg den första gången, dess krön sticker ut över taken på andra sidan vägen…” (John Smith, 1987, The Black Tower).

Varför vattentorn? Varje konstnär kommer till projektet med sitt eget intresse: att lämna det etablerade/konventionella utställnings- och gallerisystemet på jakt efter självständighet; att kunna arbeta i en skala som är tillåtande utrymmet; tänka på rollen och statusen det har, dessa kommunala, fungerande torn; och som platser rika på metaforisk potential.

Det fungerande Karis vattentornet, ritat av Hilding Ekelund 1951 och restaurerat 2019, är också hem för den astronomiska föreningen Sällskapet Natura – Natura Seura.

Under gruppens residens besökte konstnärerna tornet i Karis, för att skapa och installera sina verk. De gjorde besök i närliggande vattentorn för potentiella framtida samarbeten och besökte även Dagmars källa, en naturlig grundvattenkälla mellan Ekenäs och Hangö, där också Jessie samlade lite vatten till sin Big Wet 2.0 akvarellmålning.

 

Big Wet 2.0
Karis Vattentorn
Töyrymäenkatu 3, 10300 Karis, Finland

Lördag 18 juni 2022: kl. 13.00–18.00
Lördag 16 juli 2022: 13.00–16.00
Söndag 31 juli 2022: kl. 13.00–16.00
Måndag 8 augusti 2022: kl. 13.00–16.00
Söndag 28 augusti 2022: kl. 13.00–16.00

 

Facebook-event här

Konstnärerna vill tacka Raaseporin Vesi, Sällskapet Natura, Pro Artibus och Svenska Kulturfonden för att de stödit Big Wet 2.0.

Jani Anders Purhonen (f. 1982, Ekenäs) är en konstnär baserad i Helsingfors och vars praktik kretsar kring frågor om simulering energi och sammankomster. Purhonen är utexaminerad från Bildkonstakademins magisterprogram, avdelningen för Tid och Rum. Utöver sitt individuella konstnärliga arbete är han aktiv med konstnärsinitiativet Bebetton och Bread Omens. Purhonen stöds för närvarande av Taike.

www.andersahlroth.com

 

Jessie Bullivant (f. 1986, Albury) är en Helsingforsbaserad konstnär, författare och kulturarbetare ursprungligen från Australien. Bullivants konstnärliga arbete korsar historia inom institutionell kritik, affektteori, queerfeminism och crip diskurs för att undersöka de olika sätt som institutionella system och praktiker förkroppsligas på. De avslutade Mastersexamen vid Bildkonstakademin 2020 och är för närvarande en långvarig konstnär i residens vid Helsinki International Artists Program (juni 2020 – december 2021). De har nyligen producerat nya verk för ”Reciprocities”-utställningen på Vanda konstmuseum Artsi (2021), ”A Bad Sign” ett pågående projekt på Galleri Titanik i Åbo (mars – december 2021), ”Fantasy 1&2”-utställningen på SIC space (2020), och ’Rehearing Hospitalities’ årliga program, Frame Contemporary Art Finland (2021).

www.jessiebullivant.com

 

Emelie Luostarinen (f. 1987, Stockholm) bor och arbetar mellan Helsingfors och Stockholm. Hennes konstnärliga praktik är projektbaserad och innefattar målning, skulptur och performans. Verken är ofta självbiografiska med ett spårbart narrativ. Senast har hennes verk visats på Galleri LOW i Riga 2021, Sinne Galleri i Helsingfors 2020 och dessförinnan Ilmiö 2019 i Åbo, Hon har en master examen i bildkonst från Bildkonstakademin i Helsingfors. Utöver sitt individuella arbete medverkar hon i konstnärsduon P.I.L.E.

www.emelieluostarinen.com

 

Kristina Sedlerova Villanen (f. 1987, Kohtla-Järve) är intresserad av mänsklighetens attraktion att bygga ojämlika system, skapade koncept och människans behov av att tro på dem. Hon undersöker och utvecklar strukturerna med bakomliggande hierarkier där ägandehistoria av naturresurser står i fokus. Kristina är utexaminerad från Bildkonstakademins mastersprogram i skulptur och Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i scenografi.

www.k000000.biz

 

Lukas Malte Hoffmann (f. 1984, Lüdinghausen) är en konstnär hemma från Tyskland, baserad I Finland, för tillfället i Pro Artibus residens Villa Snäcksund i Ekenäs tillsammans med sin partner Corinna Helenelund. Med stöd av intersektionell feminism och affektteori, undersöker han i sin konstnärliga verksamhet hur teknologiska system och praktiker på olika sätt förkroppsligas.

Lukas har en magister I konst från the Dutch Art Institute, 2020, Hans senaste verk har visats på utställningen ‘Hi, Who Are You?’ på Galleri Gamla Kaplansgården, Borgå (2022), ‘Baitball 2’ på Palazzo San Giuseppe i Italien (2021), på Pro Artibus sommarutställning ’Oasis’ i Ekenäs (2021), och i installationen ‘Midsummer Rose’ på Outo Olo i Helsingfors (2021).

Med tack till Centret för konstfrämjande, Hélène och Walter Grönqvists Stiftelse samt Pro Artibus för deras stöd.

www.lukasmaltehoffmann.com