Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Residency-in-residence: Big Wet

Viisikko villalla

Pro Artibuksen residenssiohjelma Snäcksund Villa tarjoaa pitkäaikaisille 3 vuoden stipendiaateille mahdollisuuden kutsua muita ammattitaiteilijoita tai asiantuntijoita residenssiin poikkitieteelliseen ja -taiteelliseen yhteistyöhön.

Toukokuussa 2022 neljä taiteilijaa vierailivat pitkäaikaisen Pro Artibus -asukkaan Lukas Malte Hoffmannin luona työskennelläkseen kollektiivisen, jatkuvan Big Wet -projektinsa parissa.

Big Wet sai alkunsa Espoossa Haukilahden vesitornissa vuonna 2020, kun Jessie Bullivant, Jani Anders Purhonen, Emelie Luostarinen ja Kristina Sedlerova Villanen aloittivat päivämittaisen paikkasidonnaisten teosten näyttelyn. Kuvataideakatemiassa opintojensa aikana ensimmäisen kerran kohdanneet taiteilijat työskentelevät eri materiaaleilla maalauksesta tekstiileihin ja installaatioon.

Hankkeen seuraava etappi toteutuu Karjaan vesitornissa, käynnistyen 18. kesäkuuta ollen yleisölle avoin yhteensä viitenä päivänä kesän aikana.

Residenssin aikana taiteilijat jakoivat erilaisia toimintoja ja katsoivat mm. John Smithin vuoden 1987 elokuvan The Black Tower, jossa päähenkilö kuvailee, kuinka häntä seuraa salaperäinen torni. ”Se oli täältä, kun näin sen ensimmäisen kerran, sen harjanne työntyi esiin kattojen yli tien toisella puolen…” (John Smith, 1987, The Black Tower).

Miksi vesitornit? Jokainen taiteilija tuo projektiin oman kiinnostuksen kohteensa: poistuminen vakiintuneesta/tavanomaisesta näyttely- ja galleriajärjestelmästä etsimään itsenäisyyttä; työskentely mittakaavassa, joka ei ole mahdollinen monessakaan galleriassa; näiden kunnallisten, toiminnallisten tornien roolin ja aseman pohtiminen, rikkaan metaforisen potentiaalin paikkoina.

Hilding Ekelundin vuonna 1951 suunnittelemassa ja vuonna 2019 entisöidyssä toimivassa Karjaan vesitornissa toimii myös tähtitieteellinen yhdistys Natura Seura.

Residenssinsä aikana taiteilijat vierailivat Karjaan tornissa tekemässä ja ripustamassa töitään, tekivät muita vierailuja lähistöllä sijaitseviin vesitorneihin mahdollisia yhteistyömahdollisuuksia ajatellen ja vierailivat myös Dagmarin lähteellä, joka on luonnollinen pohjavesilähde Tammisaaren ja Hangon välillä. Täällä Jessie keräsi vettä Big Wet 2.0 -akvarellimaalaukseensa.

 

Big Wet 2.0
Karjaan vesitorni
Töyrymäenkatu 3, 10300 Karjaa, Suomi

Lauantai 18.6.2022: klo 13.00-18.00
Lauantai 16.7.2022: klo 13.00-16.00
Sunnuntai 31.7.2022: klo 13.00-16.00
Maanantai 8.8.2022: klo 13.00-16.00
Sunnuntai 28.8.2022: klo 13.00-16.00

 

Facebook-tapahtuma täällä

Taiteilijat haluavat kiittää Raaseporin Vettä, Natura-seuraa, Pro Artibusta ja Svenska Kulturfondenia Big Wet 2.0:n tukemisesta.

Jani Anders Purhonen (s. 1982, Tammisaari) asuu ja työskentelee Helsingissä. Purhonen tutkii taiteessaan kollektiivisia metodeja, jotka madaltavat kynnystä kokoontua taiteen äärelle. Hän valmistui Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta, Tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta. Itsenäisen työskentelyn ohella työllistävät mm. taidealoite Bebetton ja Bread Omens -projekti. Purhonen nauttii parhaillaan Taiken näyttöapurahaa.

www.andersahlroth.com

 

Jessie Bullivant (s. 1986, Albury) on helsingissä toimiva taiteilija, kirjailija ja kulttuurityöntekijä, joka on kotoisin ns. Australiasta. Hän hyödyntää instituutiokritiikin, affektiteorian, queer-feminismin ja crip-diskurssin risteäviä historioita tutkiakseen eri tapoja, joilla institutionaaliset järjestelmät ja käytännöt ilmenevät. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2020 ja oli äskettäin pitkäaikaisena taiteilijana Helsinki International Artists Programmessa (kesäkuu 2020 – joulukuu 2021). Hän on hiljattain tuottanut uusia teoksia Vantaan taidemuseo Artsin ’Reciprocities’-näyttelyyn (2021), ’A Bad Sign’ -kestollisen projektiin Titanik-galleriassa (maaliskuu-joulukuu 2021), ’Fantasy 1&2’ -näyttelyyn SIC-tilassa (2020), sekä Frame Contemporary Art Finlandin Rehearsing Hospitalities -vuosiohjelmaan (2021).

www.jessiebullivant.com

 

Emelie Luostarinen (s. 1987, Tukholma) asuu ja työskentelee Helsingin ja Tukholman välissä. Hänen taiteellinen harjoittelunsa on projektipohjaista ja sisältää maalausta, kuvanveistoa ja performanssia. Teokset ovat usein omaelämäkerrallisia, ja niissä on jäljitettävä kerronta. Viimeksi hänen töitään on ollut esillä Galleria LOW Riikassa 2021, Galleria Sinne Helsingissä 2020 ja sitä ennen Turussa Ilmiö 2019. Hän on suorittanut kuvataiteen maisterintutkinnon Kuvataideakatemiasta Helsingistä. Yksilötyönsä lisäksi hän on osanna taiteilijaduo P.I.L.E.

www.emelieluostarinen.com

 

Kristina Sedlerova Villanen (s. 1987, Kohtla-Järve) työskentelee geologisten sedimenttien, huonosti maatuvan ihmisen tuotta man fyysisen materian, immateriaalisten lähteiden sekä kielellisten kerrostumien parissa. Kristina tuottaa siirtymiä raakamateriaalien ja niiden sisältämän tietohistorian välissä sekä purkaa hierarkkioihin ja luon non resurssien omistukseen liittyviä rakenteita. Kristinalla on maisterin tutkinnot Taideyliopiston kuvanveiston sekä Aalto-yliopiston näyttämölavas tuksen linjoilta. Hänen töitään on ollut esillä: Oksasenkatu 11 Galleria, Helsinki; PARK, Tilburg; Outo Olo, Helsinki; Haukilahden vesitorni, Espoo; Art au Centre Liége #3; Taidehalli, Helsinki; Van Eyck Open Studios, Maastricht; Titanik Galleria, Turku; MUU Kaapeli Galleria, Helsinki; Taidemuseo Eemil, Lapinlahti; Colombo Art Biennale, Sri Lanka; FISAD 2015, Torino; Exhibition Laboratory, Helsinki; Taiga-Space, Pietari; Sorbus Galleria, Helsinki.

www.k000000.biz

 

Lukas Malte Hoffmann (s. 1984) on Suomessa työskentelevä saksalainen taiteilija, joka asuu kumppaninsa Corinna Helenelundin kanssa Pro Artibusin residenssissä Tammisaaressa. Intersektionaalisen feminismin ja affektiteorian innoittamana hän tutkii erilaisia tapoja, joilla teknologiset järjestelmät ja käytännöt ilmenevät.

Lukas valmistui kuvataiteen maisteriksi Dutch Art Instituutista vuonna 2020. Hänen viimeisimpiä teoksia oli esillä yksityisnäyttelyssä “Hi, Who Are You?” Galleria Vanha Kappalaisentalossa Porvoossa (2022), “Baitball 2” -näyttelyssä Palazzo San Giuseppessa Italiassa (2021), “Oasis” kesänäyttelyssä Tammisaaressa (2021) ja “Midsummer Rose” installaatiossa Outo Olossa Helsingissä (2021).

Lukas haluaa kiittää tukijoitaan: Taiteen edistämiskeskus, Hélène och Walter Grönqvists Stiftelse ja Pro Artibus.

www.lukasmaltehoffmann.com