Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Konstpedagog Johanna Halme

Vem jobbar på Pro Artibus och vad gör vi? Vi fortsätter med vår serie med presentationer av alla i personalen, och sjunde i tur är konstpedagog Johanna Halme.

 

Vilken är din arbetsuppgift på Pro Artibus?

Som konstpedagog arbetar jag både med pedagogiska uppgifter och med att koordinera stiftelsens residensprogram i Vasa som sker i nära samarbete med Åbo Akademis lärarutbildning. Mina dagar ser ganska olika ut, det kan vara allt från att föreläsa om samtidskonst för blivande klasslärare till att skapa pedagogiskt material eller ta hand om praktiska frågor gällande residenset. Jag samarbetar även mycket med stiftelsen curator för publikarbete och tillsammans arbetar vi bland annat med skolsamarbeten, planering av konstläger och Bildstorm-seminarier för bildkonstlärare i svenskfinland. Mycket av mitt arbete handlar om att ha kontakt med människor kring olika typer av konstpedagogiska upplägg.

 

Vad tycker du mest om i ditt jobb, och varför?

Att jag får vara med i förmedlingen av konst till publiken, speciellt när jag möter barn och unga och tillsammans med dem får titta närmare på konsten samt arbeta vidare med impulserna konsten ger i en konstverkstad. Jag tycker även mycket om de diskussioner jag får ha kring konsten, och särskilt samtidskonstens, plats i skolan med lärarstuderande och lärarutbildare jag möter inom ramen för residensprojektet.

 

Vilket är ditt favoritkonstverk i Pro Artibus samling, och varför?

Jag återkommer gång på gång till Malin Ahlsveds akvareller i serien Kära mörker. För mig finns det alltid en ny tolkning att göra när jag ser på dem. Målningarna påminner mig om att vi människor är komplicerade varelser och det inom oss finns rum för både glädje och sorg. Även ur en pedagogisk synvinkel finns det så mycket att hämta i bilderna och de kan öppna upp för intressanta diskussioner, både med barn och vuxna.

Malin Ahlsved, Utan titel, ur serien Kära mörker, 2011, akvarell.