Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Producent Åsa Lönnqvist

Åsa Lönnqvist Pro Artibus Producent

Vem jobbar på Pro Artibus och vad gör vi? Vi fortsätter med den nya serien med presentationer av alla i personalen. Andra i tur är vår producent Åsa Lönnqvist som jobbat på Pro Artibus i 25 år.

 

Vilken är din arbetsuppgift på Pro Artibus?
Min titel är producent och producentens uppgiftsbild är bred och sträcker sig in i de flesta av organisationens verksamhetsområden. Jag medverkar i planering och förverkligande av utställningar som visas i de egna gallerierna och utställningar som går på turné. Till mina uppgifter hör att bereda avtal och ansökningar, att se till att budgetramar hålls, att lägga upp logistikscheman, upphandla köpta tjänster, material och utställningsteknik, och att assistera vid uppbyggnad av utställningar och konsttransporter.

Till mitt ansvarsområde hör också tillsyn av fastigheter som stiftelsen är verksam i, koordinering av residensprogrammen Snäcksund Villan och Torpet i Ekenäs, och att fungera som en av stiftelsens kontaktpersoner i procentprincipsfrågor.

 

Vad tycker du mest om i ditt jobb, och varför?
Jag gillar att jobba med unika projekt och produktioner, där jag får stå i kontinuerlig dialog med publiken, konstnärerna, myndigheter och organisationer vi samarbetar med. I mitt yrke kan man utan tvekan säga att ingen dag är den andra lik. Jobbet är både dynamiskt och utmanande, samtidigt som det är mycket lärorikt. Jag gläder mig åt att få jobba med sakkunniguppgifter i en progressiv organisation, i ämnesöverskridande sammanhang och i sällskap av erfarna och entusiastiska kollegor.

 

Vilket är ditt favoritkonstverk i Pro Artibus samling, och varför?
Oj! Det är ingen lätt uppgift att välja ut en favorit ur en samling som innehåller så många fina verk! Listan på favoriter är nog ganska lång, men jag väljer gärna att lyfta upp verket Passage av Hans-Christian Berg. Det är ett i mitt tycke spännande verk, som lever med din blick och överraskar med optiska illusioner och det är dessutom tillgängligt 24/7.

Offentliga konstverk tycker jag att spelar en väldigt viktig roll i en stadsmiljö. Det är så spännande att ströva runt i stadsdelar där samtidskonsten fått ta plats. Ibland bjuder den publika konsten på intressanta tolkningar och gestaltningar av platsen eller dess historia. Ibland snubblar man in i lekfulla möten, eller bjuds på kluriga tankenötter. Många gånger är det just konsten som får mig att stanna till för en lite längre stund, för ta in platsen ordentligt. Då jag privat planerar någon resrutt eller funderar på intressanta utflyktsmål, är det inte ovanligt att jag googlar på offentlig konst längs vägen. Var hittar vi något omdiskuterat, vilt debatterat? En klassiker eller något nyproducerat och nydanande? Dit styr jag kosan!