Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Utställningen Nubben 100 – Lars-Gunnar Nordström, Robin Lindqvist, Jarkko Räsänen på Hanaholmen

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordströms (1924–2014) 100-årsfest firas med en utställning producerad av Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland och Stiftelsen Pro Artibus. Utställningen omfattar verk av Nubben och två av hans själsfränder – Robin Lindqvist från Sverige och Jarkko Räsänen från Finland. Kurator för utställningen är Pro Artibus kurator Juha-Heikki Tihinen.

Lars-Gunnar ”Nubben” Nordström var en föregångare inom den abstrakta konsten i Finland och han är välkänd och beundrad också i övriga Norden. Nordström var också passionerat intresserad av jazzmusik, som enligt honom erbjöd ett soundtrack till den moderna världen.

”Hanaholmen ordnade en första utställning med verk av Lars-Gunnar Nordström redan år 1977 när Nubben var i femtioårsåldern. Kraften i hans konst bekräftas av att han fortfarande, snart hundra år efter sin födelse, är en uppskattad konstnär med många nutida själsfränder”, säger Hanaholmens konstansvariga Aino Kostiainen.

De nutida konstnärerna Robin Lindqvist och Jarkko Räsänen förenas med Nordström genom sitt intresse för abstrakt konst och musik. Nubben 100 -utställningen visar upp bredden och dynamiken i den abstrakta konsten och hur den kan skildra både rörelse och lugn – och allt däremellan.

Utställningen Nubben 100 – Lars-Gunnar Nordström, Robin Lindqvist, Jarkko Räsänen, visas på Galleri Hanaholmen under tiden 2.6.2023 – 4.2.2024. Galleriet är öppet dagligen kl. 10-20 och har fritt inträde.