Sök på hemsidan

Elverket on–sö kl. 11–17 | Sinne stängt 18.3–12.4. Nästa utställning öppnar 13.4

Ninni Wager berättar om sin residensvistelse i Korpo

Snöbel, juni 2022

Ninni Wager har varit vår andra residenskonstnär i Korpo Skärgårdsresidenset. I denna artikel berättar Ninni om den sex månaders långa residensperioden i Korpo som inleddes i juni 2022.

 

”Korpo har varit ett ställe för mig att bryta rotade vanor och min vistelse där har väckt ett sinnestillstånd där nya sätt att se, uppfatta och vara, har aktiverats och fått rum. Jag har låtit mig påverkas av omgivningen och känt mig som en ubåt. Sakta har jag sjunkit ner i böljorna och gradvis fått se djupet.

I mitt arbete har jag fokuserat på havets väsen och därför även utbildat mig till scuba-dykare. Dykfärdigheterna har öppnat för nya möjligheter och gett mig en outforskad, kall och blöt värld att absorberas i. Under ytan har jag bekantat mig med sediment och vattenmassor, försett mig med nya material och medium och låtit intrycken berika mitt konstnärskap.

ÅA marinbiologernas experiment, Skärgårdscentrum Korpoström, juli 2022

Jag har haft det stora privilegiet att få lära känna och arbeta sida vid sida med Åbo Akademis marinbiologer i Korpoström. Det har varit intressant att få kliva in i deras verksamhet, se hur de gör experiment, vad de gör för att samla data och hur olika tester och mätningar sedan tolkas och överförs till vetenskapliga ändamål. Särskilt tilltalande har forskarnas förhållande till försök och misstag med nya experiment varit. De välkomnar den kunskap som experimentet för med sig, även om den aldrig kommer att visas eller skrivas om, eftersom den ändå är viktig då den påverkar arbetsmetoder och tankebanor på längre sikt. Något jag känner igen i mitt eget arbete, där försök och misstag har en stor roll i skapandeprocessen.

Ängsö, juni 2022

Intill residensets arbetsrum finns Korpo Kulturgilles verkstad där det vävs mattor så att det ekar i hela huset. Smattret av vävstolarna låter ibland som en lockande sång av sirener, ibland som ett stycke oväsen. Under höstens stormiga dagar har den frestande doften av rabarberpaj lockat in mig verkstaden. Det finns ofta bakelser där och jag har börjat väva min första matta!

Att få delta i Åbo akademis Havet-möte i Skärgårdscentrum Korpoström, CAA:s verksamhet på Själö, Aboagora-symposium och pre-symposium i Korpoström och Åbo, var otroligt inspirerande upplevelser. Tillfällena gav mig en känsla av kollegial samhörighet med andra aktörer i området och jag fick genom dem en bättre uppfattning om hur essentiellt havet verkligen är. Våra hav är (ot)roliga.”

 

Residenset i Korpoström startade sommaren 2021 som ett samarbete mellan Svenska kulturfonden, Pro Artibus och Åbolands Skärgårdsstiftelse, Åbo Akademis marinbiologiska forskning och Skärgårdscentret Korpoström.

Test på arbetsrummet, Skärgårdscentrum Korpoström, augusti 2022