Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Maria Ångerman tredje konstnären i Korpo Skärgårdsresidens

Maria Ångerman. Foto: Martina Martinovic.

 

Pro Artibus har glädjen att meddela att Maria Ångerman blir vår tredje konstnär att jobba i Korpo Skärgårdsresidens

Maria Ångerman är en bildkonstnär och filmskapare som för närvarande är baserad i Vasa-trakten. Hon är känd för sina immersiva rörliga bilder där hon undersöker människans naturförhållande och naturbegreppet. Hon rör sig i ett känsligt område mellan dokumentär fakta och poetisk fiktion. I Korpoström kommer hon att jobba på projektet Troubled Landscapes:

”Projektet består av flera olika delverk som fokuserar på relationer som uppstår kring strandlinjen – ett liminalt rum, ett gränsland där land och hav möts. Arbetet söker förmedla en känsla av förlust av det som varit, samtidigt som det inbjuder till nya begynnelser. I Korpoström kommer jag att fördjupa mig i haptiska fotografiska och filmiska undersökningar som strävar efter att skapa ett kretslopp”, berättar Maria.

Maria Ångermans sex månader långa period i residenset inleds i maj 2023.

Maria Ångerman erhöll år 2014 sin magisterexamen från det praktikbaserade forskningsprogrammet i film från Nederländernas filmakademi. Hennes tidigare utbildningsbakgrund är bildkonststudier vid Nykarleby konstskola och konstvetenskap vid Stockholms universitet. Hon arbetade under flera år i Barcelona, där hennes verk visades i ett flertal utställningar. Hennes verk har förutom i de nordiska och baltiska länderna även visats i Brasilien, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Schweiz, Turkiet och Tyskland. Hon har tidigare vistats i residens i Hangar i Barcelona och på Fire station i Dublin. De senaste åren har hon besökt flera residens som erbjudit henne möjligheten att undersöka strandlinjer ur olika perspektiv: Casarte på El Hierro, Spanien; Villa Karo i Gran-Popo, Benin samt Waaw i Saint Louis, Senegal.

 

Residenset i Korpoström startade sommaren 2021 som ett samarbete mellan Svenska kulturfonden, Pro Artibus, Åbolands Skärgårdsstiftelse, Åbo Akademis miljö- och marinbiologiska forskningsstation och Skärgårdscentret Korpoström. Residenskonstnären i Korpo Skärgårdsresidens får ett arbetsstipendium från Svenska kulturfonden.