Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Residensstipendium för konstnär eller curator vid Skärgårdscentrum i Korpoström

Är du intresserad av att arbeta i en tvärdisciplinär kontext? Stiftelsen Pro Artibus lediganslår ett halvårigt RESIDENSSTIPENDIUM FÖR KONSTNÄR ELLER CURATOR.

Stiftelsen Pro Artibus startar sommaren 2021 en residenspilot i samarbete med Åbolands Skärgårdsstiftelse och Åbo Akademis marinbiologiska forskning i Skärgårdscentrum Korpoström. Yrkesverksamma konstnärer och curatorer kan ansöka om Skärgårdshavets stipendium för perioden maj-oktober 2021 (6 mån.). Inflyttning sker fr.o.m. maj 2021.

 

Syftet med piloten och residenset är:

  • att låta konst och forskning inspireras av varandra.
  • att skapa en plattform där konstnärer, forskare och studeranden möts och har möjlighet att arbeta tillsammans.
  • att skapa synergier mellan konstnärlig och vetenskaplig forskning i miljö- och havsfrågor.
  • att engagera publik i miljö- och klimatfrågor samt att via konstens kapacitet bearbeta och visualisera aktuella och globala frågor.

Stipendiet omfattar boende, uppehälle och arbetsutrymme vid Skärgårdscentrum i Korpoström. Vår sk. Lillstuga vid Skärgårdscentrum i Korpoström inrymmer en bostad på två rum, vardagsrum och kök (ca 95m2). Huset passar för en konstnär, en konstnärsduo eller en familj. Arbetsutrymmen finns i Skärgårdscentrum (ca 20 m2) på gångavstånd från boendet.

Förutom att stipendiaten utövar sin konstnärliga verksamhet ser vi gärna ett nära samarbete mellan forskningsstationen och de andra aktörerna i Skärgårdscentrum Korpoström, t.ex. genom publiktillvända projekt inom ramen för Stiftelsen Pro Artibus verksamhet.

Till den fritt formulerade ansökan skall fogas cv samt länk till konstnärens nätsidor, samt en kort arbetsplan för stipendietiden. Ansökan, märkt med rubriken “Skärgårdshavets stipendium” skickas per e-post till: nina.toppila(a)proartibus.fi senast den 10.1.2021. Ansökningar per post beaktas inte. För mera information kontakta: vd Nina Toppila, 040-5815087 eller nina.toppila(a)proartibus.fi.

 

Skärgårdscentrum Korpoström

Skärgårdscentrum Korpoström är ett besökscenter där vetenskap, natur, konst och kultur möter varandra. Skärgårdscentrum jobbar tvärdisciplinärt för att skapa utställningar och evenemang med intressanta infallsvinklar på skärgårdsfrågor- och fenomen. De som samarbetar är forskare, konstnärer, kulturarbetare, föreningsaktiva och tjänstemän. Huset fungerar som bas för 1) Åbo Akademis marinbiologiska forskning i Skärgårdshavet, 2) Forststyrelsens aktiviteter i Skärgårdshavets Nationalpark, och 3) Skärgårdshavets Unesco biosfärområdes pedagogiska verksamhet Biosfärakademin. I anslutning till huset finns även gästhamn, hotell och restaurang.

skargardscentrum.fi

Se fågelperspektiv på Skärgårdscentret Korpoström här