Sök på hemsidan

Midsommar 21–23.6 har gallerierna stängt | Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Ida Koitila: Kunskapens källa (Pool & Pipelines)

Bildkonstnären Ida Koitilas installation Kunskapens källa (Pool & Pipelines)
kommer till Vasa Övningsskola

I tre år har Stiftelsen Pro Artibus haft glädjen att samarbeta intensivt med bildkonstnären Ida Koitila. Sedan början av år 2017 har hon varit stipendiat i Villa Snäcksund. I samband med separatutställningen Extensions gav stiftelsen också ut en bok som presenterar konstnärens produktion. Utställningen visades i stiftelsens galleri Sinne i Helsingfors. Nu kan Pro Artibus med glädje meddela att konstnärens senaste offentliga verk avtäcks på Svenska dagen den 6 november 2019 i Vasa Övningsskola.

Kunskapens källa (Pool) är en installation som finns i låg- och högstadiets trapphus. Verket har ytterligare delar som kommer att placeras i skolans andra utrymmen, men de blir klara i början av år 2020. I Kunskapens källa möts olika material som till exempel harts, snäckor, kakel, pansarglas, ljus och trä. Installationen ser olika ut på olika avstånd. Dessutom varierar belysningen som finns inuti verket. När det gjutna hartset och snäckorna betraktas på nära håll går tankarna till havet, men från trapphusets övre våningar ser de ut som en stjärnhimmel.

I Ida Koitilas produktion möter organiska och handgjorda material en konceptuell betydelsenivå och industriella material. Konstnären har länge varit intresserad av arkeologi, science fiction och hur olika typer av material samt det personliga och universella möts. Koitilas verk har förmågan att skapa ett mångsidigt nätverk av berättelser, som betraktaren i sin tur kan tillföra egna betydelser. Koitilas verk är alltid fysiskt och materiellt påtagliga, men ger ändå upphov till stora metafysiska och upplevelsebaserade känslor och tankar. Betraktaren erbjuds möjligheten att röra sig mellan olika tider och platser samtidigt.

Ida Koitila (f. 1983 i Borås, Sverige) blev magister från Bildkonstakademin år 2011. Hon gjorde sin konstnärliga debut år 2007. Hennes verk finns i Kiasmas, Seppo Fräntis, Jenny och Antti Wihuris stiftelse och Stiftelsen Pro Artibus samlingar. Konstnärens föregående offentliga verk gjordes till Kvarteret Victoria på Busholmen i Helsingfors år 2017.

Stiftelsen Pro Artibus 30-årsjubileum firas med deponeringar av konstverk, och Kunskapens källa (Pool & Pipelines) är ett av dessa verk.

FD Juha-Heikki Tihinen