Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Ida Koitila: Tiedon lähde (Pool & Pipelines)

Kuvataiteilija Ida Koitilan Tiedon lähde (Pool & Pipelines) saapuu Vaasaan Vasa Övningsskolaniin

Pro Artibus -säätiöllä on ollut ilo työskennellä intensiivisesti kuvataiteilija Ida Koitilan kanssa kolmen viime vuoden ajan. Hän on ollut Villa Snäcksundissa stipendiaattina alkuvuodesta 2017 alkaen, minkä lisäksi säätiö julkaisi taiteilijan tuotantoa esittelevän kirjan Extensions -yksityisnäyttelyn yhteydessä keväällä 2019. Näyttely oli esillä säätiön näyttelytilassa Sinnessä Helsingissä. Nyt Pro Artibuksella on ilo ilmoittaa, että taiteilijan uusin julkinen teos paljastetaan Ruotsalaisuuden päivänä 6.11.2019 Vasa Övningskolanin tiloissa.

Tiedon lähde (Pool) on installaatio, joka sijoittuu Vasa Övningsskolanin ala- ja yläasteen portaikkoon. Koulun muihin tiloihin ja lukioon tulevat teososat valmistuvat vuoden 2020 alkupuolella. Tiedon lähde on teos, jossa erilaiset materiaalit, kuten hartsi, simpukat, kaakeli, panssarilasi, valo ja puu kohtaavat. Teos muuttuu katsomisetäisyyden myötä, minkä lisäksi sen sisällä oleva valaistus vaihtelee. Läheltä katsoessa hartsivalun ja simpukoiden kohtaaminen synnyttää merellisiä mielikuvia, mutta kun teosta katsotaan portaikon yläpäästä näyttää se tähtitaivaalta.

Ida Koitilan tuotannossa orgaaniset ja käsintehdyt materiaalit kohtaavat käsitteellisen merkitystason ja teolliset materiaalit. Taiteilija on pitkään ollut kiinnostunut arkeologiasta, scifistä, erilaisten ja -luonteisten materiaalien kohtaamisesta, sekä henkilökohtaisen ja yleisen yhdistämisestä. Koitilan teokset tuntuvat luovan moninaisten tarinoiden haarautuvan verkoston, jonka äärellä katsoja voi luoda omia merkityksiään teoksiin. Koitilan taideteokset ovat aina kehollisesti ja materiaalisesti käsin kosketeltavia, mutta ne vievät katsojan aina suuriin metafyysisiin ja kokemuksellisiin tuntemuksiin ja ajatuksiin. Katsoja matkustaa samanaikaisesti monessa ajassa ja paikassa Koitilan taideteoksia katsellessaan.

Ida Koitila (s. 1983 Boråsissa Ruotsissa) on valmistunut Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi 2011. Hänen taiteellinen debyyttinsä tapahtui vuonna 2007. Koitilan teoksia on Kiasman, Seppo Fräntin, Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Pro Artibus -säätiön kokoelmissa. Taiteilijan edellinen julkinen teos valmistui Victoria-kortteliin Helsingin Jätkänsaareen vuonna 2017.

Teoksen Tiedon lähde (Pool & Pipelines) sijoittaminen on osa Pro Artibus -säätiön kolmekymmenvuotisjuhlavuoden ohjelmaa, jota vietetään taideteosten pitkäaikaissijoittamisen (deponointien) merkeissä.

FT Juha-Heikki Tihinen