Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Olga Benedicte: Tears of Salt

Olga Benedicte
Tears of Salt

Holmska gårdens bakgårds bod
Mellangatan 10, 06100 Borgå
28.5–28.8.2022
Öppet ti–sö kl. 10–16

I sin konst arbetar Olga Benedicte med ett fokus på kroppen och fysiska företeelser i och kring den och hur den teknologiska utvecklingen påverkar kroppen.

Benedicte arbetar i flera material och tekniker. För boden på Holmska gårdens bakgård har hon arbetat fram en platsspecifik skulptural helhet i vilket det bland annat ingår salt, vatten, latex och betong. Verket tar avstamp i hydrofeminism, ett ämne där man lyfter fram kroppen som en behållare av vatten.

Vattnet är länken som förbinder oss till allt levande på en global nivå, alla förändringar i vattnet är också förändringar i oss. Samtidigt är detta en modell som bryter ner hierarkin mellan människa och djur. Benedictes avsikt har varit i att studera vattnet som ett medium som rör sig i, på och genom olika material. Vattnet möjliggör för salter att röra på sig och att kristallisera sig i olika delar av verket. Boden i Borgå gamla stan har varken belysning eller elektricitet. Detta gör platsen utmanande men samtidigt har Benedicte sett det som en resurs vilken hon kunnat arbeta med.

Olga Benedicte (f. 1988, Danmark) arbetar och bor i Köpenhamn. Hon är utexaminerad magister i bildkonst från Det Jyske Kunstakademi 2018, 2016-17 var hon i utbyte på Bilkonstakademin i Helsingfors. Hon har ställt ut på Sonje Art Center (Soul, Sydkorea), Rønnebæksholm Kunsthal (Næstved, Danmark), Kunsthal Aarhus (Aarhus, Danmark), Hollufgård Skulptur Triennale 2021 (Odense, Danmark), Trapholt Kunst- og Designmuseum (Kolding, Danmark), Billund Skulpturpark (Billund, Danmark) och Exhibition Laboratory (Helsingfors).

Markus Åström
Curator

 

Pro Artibus bjöd in konstnären Olga Benedicte till Konstfabrikens residens som drivs av Borgå stads kulturtjänster. Benedicte arbetade i residensen under april och maj 2022.

Stiftelsen Pro Artibus har Borgå som sitt fokusområde åren 2021 och -22. Detta innebär att en del av stiftelsens verksamhet fokuseras till Borgå. Bland annat samarbetar Pro Artibus med Borgå kulturtjänster, Borgå Konsthall och Konstfabrikens residens.

 

Konstnären vill tacka till Henrik Lindqvist och Camilla Granbacka. Ett särskilt tack riktas till den underbara kollegan och vännen Ylva Holländer och hennes make.

Olga Benedicte. Foto: Lana Ohrimenko.