Sök på hemsidan

Midsommar 21–23.6 har gallerierna stängt | Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Mjuk aktivism

Plats:
Stoa, Åbohusvägen 1, 00900 Helsingfors
Alternativt för närliggande skolor: Sinne, Stora Robertsgatan 16, Helsingfors

Tidpunkt:
30.11–11.12.2020

Målgrupp:
åk 9 och andra stadiets utbildning

Vad är konst som aktivism? Kan aktivism vara konst? I verkstaden Mjuk aktivism samarbetar Sinne med Jari Tamminen och Häiriköt-päämaja med en verkstad baserad på utställningen Spektaakkeliakatemia som visas i Stoas galleri under hösten. Utställningsutrymmet fylls av en kavalkad av motreklamer – reklamparioder och en form av samhällelig konst som strävar till att öppna för överraskande tankebanor och uppmanar sin publik att iaktta det omgivande samhället fördomsfritt och med nya ögon.

Pro Artibus bjuder in de svenskspråkiga skolorna – elever i åk 9 samt andra stadiet – att experimentera kring konceptet. Verkstadshelheten (90 min) byggs upp av besök och diskussion i utställningen och praktiskt verkstadsarbete. Verkstäderna arrangeras på Stoa* och vi arbetar mitt bland motreklamen som utställningen behandlar. Verken bildar ett utrymme där publiken är omringad av reklamens bildspråk på ett sätt som kan liknas vid vår reklam-mätta omgivning. I verkstaden använder vi de nu väldigt aktuella ansiktsmaskerna som canvas för våra konstverk. Varje deltagare får en engångsmask att forma till sin egen. I och med konst-akten som görs på masken ändras dess användningssyfte från en användbar artikel till ett konstverk som berättar om den tid vi lever i just nu. Alternativt kan du ta med dig din en egen ansiktsmask av tyg och brodera ett budskap på den. I detta alternativ kan masken efter tvätt eller kokning användas.

Motreklamen har blivit en bestående del av undervisningen inom bl a mediefostran, multilitteracitet, modersmål, bildkonst, geografi och samhällslära. En guide i att hålla verkstäder i motreklam har precis översatts till svenska och finns till lärarnas förfogande bland annat via Pro Artibus. Verkstaden Mjuk aktivism på Stoa tar avstamp i detta material och kan fungera som en inkörsport för läraren att fortsätta med temat på skolan.

* För skolor som ligger i centrala Helsingfors och inte för tillfället kan använda sig av allmänna fortskaffningsmedel för att ta sig österut, kan verkstäder arrangeras på Sinne (Stora Robertsgatan 16). I dessa fall kan grupperna på Sinne ta del av utställningen på distans.