Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Lerarbete med Ingrid

Camouflage II

Skulpturen Camouflage II, gjord av Kim Simonsson 2011, står i en korridor och tittar med stadig blick rakt fram. Hon smälter nästan in i den gröna tavla som finns bakom henne, som om hon försöker gömma sig. Den gröna tavlan för tankarna till skolan och klassrummet. Texten, skriven med krita både på tavlan och på figuren, beskriver hur kamouflage är ett bra sätt att skydda sig mot rovdjur. Vem är rovdjuret? De stora ögonen är svåra att tyda, är hon rädd? Hennes vänstra hand är knuten som om hon beslutat sig för att nu får det vara nog.

Camouflage II ingår i Stiftelsen Pro Artibus samling och är deponerad på Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa. När skulpturen deponerades arrangerades det en namntävling för att det ansågs att hon borde få ett ”riktigt” namn, så Camouflage II är även känd som Ingrid.

Lerarbete

Låt dig inspireras av figuren i Camouflage II och gör en egen figur i lera. Ge den ögon av pärlor eller stenar. Försök få din figur att uttrycka en känsla med ögonen och kroppshållningen. Hur ser ögonen och ögonbrynen ut på någon som är glad eller på någon som är arg? Hur står eller sitter man om man känner sig ledsen eller glad? Kanske du vill uttrycka hur du känner dig just nu?

 

Recept på enkel Trolldeg:

1 dl vatten
2 dl mjöl
1 dl salt
1 msk matolja och eventuellt karamellfärg

 

Om du vill spara din figur kan du torka den i ugnen i 100 grader i en timme och sedan låta den stå över natten. När figuren är torr kan den målas med hobbyfärg.