Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

As I Lay My Hand (Blue Monochrome)

Elias Björns performance As I Lay My Hand (Blue Monochrome) uruppförs i Vasa och Tammerfors

7.11
Premiär på Kuntsi museum för modern konst i Vasa

29.11
På Galleri Himmelblau i Tammerfors
Kl. 19
Fritt inträde
Adress: Finlaysoninkuja 9, 33210 Tammerfors

 

I några år har Stiftelsen Pro Artibus kompletterat de sedvanliga inköpen till samlingen med enkom producerade konstverk. Samlingen innehåller för närvarande över 1200 verk, och utökas i slutet av år 2019 med en performance. Det är en exceptionell händelse, eftersom performanceverk sällan köps till samlingar.

Upphovsmannen till verket är Elias Björn (1979), en svensk konstnär som blev magister i bildkonst från Bergens universitet år 2017. Han har verkat som bildkonstnär och curator främst i Sverige och Norge sedan 2005. Björns verk kommenterar ofta performancekonstens historia, samhällets maktstrukturer och maskulinitet. As I Lay My Hand (Blue Monochrome) är en fortsättning på Stiftelsen Pro Artibus samarbete med Björn. År 2018 uppträdde han både i stiftelsens sommarutställning Naken i Galleri Elverket och på Konstens natt i Sinne i Helsingfors.

As I Lay My Hand (Blue Monochrome) är en nytolkning av den franske konstnären Yves Kleins (1928-1962) antropometriska performanceverk. I dessa penslades blå färg på aktörernas hud, varefter de gjorde avtryck med sina kroppar på papper och andra ytor. Björns verk är en initiationsrit, där deltagaren upptas i en gemenskap som präglas av den blå färgen. Medan riten pågår hörs enkel körmusik. I Björns version har de kvinnliga aktörerna bytts ut till män.

Det hemlighetsfulla verket berättar om konstnärens intresse för både grupp- och individuella upplevelser. Han visar också på ett konkret sätt hur scen- och bildkonst smidigt blandas på samtidskonstens fält. Vi får se ett prov på hur samtidskonstnärer, också i en grupperformance, kan föra en naturlig dialog med konsthistorien och samtidigt åskådliggöra sitt eget konstnärliga tänkande.

Premiären för As I Lay My Hand (Blue Monochrome) är 7 november 2019 i Kuntsi museum för modern konst i Vasa. Den 29 november 2019 visas performanceverket en andra gång, då i Galleri Himmelblau i Tammerfors. Båda evenemangen har fritt inträde.

 

FD Juha-Heikki Tihinen