Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

As I Lay My Hand (Blue Monochrome)

Elias Björnin performanssi As I Lay My Hand (Blue Monochrome) ensiesitetään Vaasassa ja Tampereella

 

7.11.
Ensiesitys Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa

29.11.
Grafiikkapaja Himmelblaun tiloissa Tampereella 29.11.
Klo 19
Ilmainen sisäänpääsy
Osoite: Finlaysoninkuja 9, 33210 Tampere

 

Pro Artibus -säätiö on jo muutamia vuosi kasvattanut kokoelmaansa tavanomaisten ostojen ohella myös kokoelmatuotannoilla. Loppuvuodesta 2019 säätiön yli 1200 teosta käsittävä kokoelma karttuu tällä kertaa performanssilla, mikä on sangen poikkeuksellista, koska performansseja ei juurikaan hankita taidekokoelmiin.

Teoksen tekijä ruotsalaistaiteilija Elias Björn (1979) on valmistunut Bergenin yliopistosta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2017. Hän on toiminut kuvataiteilijana ja kuraattorina vuodesta 2005 lähtien erityisesti Ruotsissa ja Norjassa. Björnin performanssit kommentoivat usein performanssitaiteen historiaa, yhteiskunnan valtarakenteita ja maskuliinisuutta. As I Lay My Hand (Blue Monochrome) jatkaa Pro Artibus -säätiön yhteistyötä Björnin kanssa, joka on esiintynyt säätiön kesänäyttelyssä Alaston Galleria Elverketissä 2018 ja Sinnessä Helsingissä Taiteiden yönä 2018.

As I Lay My Hand (Blue Monochrome) on Björnin uudelleen tulkinta ranskalaistaiteilija Yves Kleinin (1928-1962) performansseista, joissa taiteilija hyödynsi antropometrista ulottuvuutta. Antropometrisissä performansseissa esiintyjien iholle siveltiin sinistä väriä ja he vedostivat kehoillaan jälkiä paperille tai muille alustoille. Björnin teoksessa katsoja kohtaa initiaatioriitin, jossa osallistuja otetaan mukaan sinisellä värillä merkittyyn yhteisöön. Riitin aikana kuulemme yksinkertaista kuoromusiikkia. Klein teoksen naisesiintyjät ovat vaihtuneet miehiin Björnin versiossa.

Salaperäinen teos kertoo hyvin siitä, miten taiteilijan kiinnostus kohdistuu niin ryhmä- ja yksilökokemuksiin. Tämän lisäksi Björn osoittaa konkreettisesti teoksellaan, miten esitys- ja kuvataiteen lajit sekoittuvat sulavasti toisiinsa nykytaiteen kentällä. Se kertoo siitä, miten nykytaiteilijat seurustelevat luontevasti taidehistorian kanssa, mutta tuovat esille oman taiteellisen ajattelunsa myös ryhmäperformanssin yhteydessä.

As I Lay My Hand (Blue Monochrome) esitetään ensimmäisen kerran Kuntsin taidemuseossa Vaasassa 7.11.2019 ja toisen kerran Grafiikkapaja Himmelblaun tiloissa Tampereella 29.11.2019. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

FT Juha-Heikki Tihinen