Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Flodguden | Joen jumala

I Emma Helles konst uttrycks ofta en personlig tolkning av det konsthistoriska och mytologiska. Detta märks tydligt i Flodguden, där Helle låter figurens kroppsspråk spegla klassiska porträtteringar av flodgudar genom konsthistorien; med att ligga tillbakalutad och vila sin kroppstyngd på ena armbågen. Samma posering går att hitta i gudastatyer under stora delar av den västerländska konsthistorien ända sedan den grekiska antiken, men i Flodguden bryter Helle mot den klassiska västerländska traditionen och skapar därmed sin egen tolkning.

Flodgudar återkommer inom de flesta mytologier och naturreligioner; bara inom den grekiska mytologin återfinns ett tusental olika gudar som härskar över floder och älvar. Orsaken till mängden flodgudar grundar sig i tanken om att varje enskild flod hade en egen gud. För att delvis skilja flodgudarna från andra gudar, och skilja de enskilda flodgudarna från varandra, porträtterades de inom skulpturkonsten ofta omgivna av föremål eller med föremål i sina händer för att symbolisera vilken gud det är frågan om. I Helles verk ligger guden dock ensam på sin piedestal med tomma händer i luften. Endast den nedre delen av ryggen rör i piedestalen, vilket ger en känsla av att guden nästan svävar i luften. Den lilla svarta figuren med rödmålade läppar och naglar ger ett kaxigt och dynamiskt intryck. Som om guden stolt tycks påstå ”Se på mig! Här härskar jag”.

Emma Helle föddes 1979 i Stockholm. Hon har varit aktiv som konstnär sedan 2003 och fick sin magisterexamen från Bildkonstakademins skulpturlinje 2007. Utöver Pro Artibus samlingar återfinns Helles verk på Kiasma och Helsingfors konstmuseum. Helle lever och arbetar idag i Helsingfors.

(Ellenore Wentjärvi, konststuderande)