Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Four Leaf Clover II

Petra Lindholm
Four Leaf Clover II
handkolorerat fotografi, 2010

Petra Lindholms fotografi Four Leaf Clover II anknyter till känslor såsom omöjlig längtan, hjärtesorg och melankoli. Men också till minnen, hopp och framtidstro.
Petra Lindholms farfars faster, Ann-Marie, vistades i början av 1900-talet på ett vilohem i Alperna, för att läka sin sorg efter att hennes ryska fästman försvunnit spårlöst i och med den ryska revolutionen. Från sanatoriet i Alperna började Ann-Marie fotografera utsikten, ett sätt att bearbeta en sviken kärleks obesvarade frågor. Med kameran fångade hon bergens närvaro genom diset på andra sidan sjön. Bergsmassivet som orubbligt stod kvar medan tiden envetet rann förbi, hennes enorma förlust till trots.
Verket Four Leaf Clover II är en del i sviten ”Fyrklöver”, som består av fönsterstora utskrifter där Ann-Maries original har bearbetats digitalt och handkolorerats. Verket badar i ett rosa dunkel. Den rosa färgen representerar medlidande, omhändertagande och kärlek. Nyansen är relaterad till ovillkorlig kärlek och förståelse samt akten att ge och få omsorg. I färgpsykologin står färgen för hopp och symboliserar värme och känslighet samt en förhoppning om att allt kommer att ordna sig.
Man kan således även läsa in känslor som hopp och framtidstro i Lindholms verk. Bergen kan också symbolisera uppsatta mål och jakten på den ultimata upplevelsen. Vad finns bortom bergen? Var för morgondagen med sig? Kanske drömmen om lyckan, som smärtsamt plockats isär, äntligen kommer att återupprättas?

Bildkonstnär Petra Lindholm (född 1973 i Karis) jobbar främst med video, ljud, textil och assemblage. I hennes konst syns fascinationen över naturen och bl.a. över de drastiska förändringar den har genomgått under de senaste årtiondena. I sina verk förmedlar Lindholm ofta minnen och tidens gång.
Petra Lindholm studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm åren 1996-2001. Hon var Stiftelsen Pro Artibus residenskonstnär i Villa Snäcksund åren 2009-2012. Idag bor och verkar Petra Lindholm i Småland, Sverige.