Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Uteliv

I Beni Juslins måleri kombineras svartvita färgytor med tankeväckande och detaljrika motiv. På grund av detta kräver ofta hans målningar att man ger dem mer än en snabb blick för att kunna ta in alla element. Ett återkommande motiv i verken är utomhusmiljöer och den nakna människokroppen.

I Uteliv ligger betoningen på det erotiska, med nakna kroppar och par i sexuella positioner. Detta kontrasteras komiskt med de övriga påklädda paren som lugnt sitter och äter. Målningen kan ses som Juslins svar på Édouard Manets klassiska impressionistiska målning Frukost i det gröna (Le Déjeuner sur l’herbe). I Frukost i det gröna ser vi två påklädda män som äter frukost i en park i sällskap av en naken kvinna, inte helt olikt Juslins verk. Men även om motivet överensstämmer har impressionismens mjuka färger ersatts med Juslins typiska gråskala i Uteliv. Kläderna personerna i Uteliv har på sig stämmer också överens med mode från det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet, vilket förstärker målningens konsthistoriska intryck.

Uteliv är en diptyk, det vill säga ett verk i två delar.

Beni Juslin föddes 1957 i Borgå. Han inledde sin bildkonstkarriär som keramiker, men övergick till måleriet efter en axelskada. Han var far till författaren Emma Juslin, och gjorde även omslagsillustrationer till flera av hennes böcker. Han avled 2015 efter en lång tids sjukdom.

(Ellenore Wentjärvi, konststuderande)