Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Målning

Tor Arnes målningar balanserar ofta på gränslinjen mellan det figurativa och det abstrakta. Även om det sällan går att utläsa ett klart motiv leker ofta idén av ett landskap någonstans bland färgsvallen. Så också i Målning 2002–2004, med det blåa färgvalet som för tankarna till vattendrag. De gula fälten blir som ljus som speglas i vattnet medan de horisontella linjerna framstår som vågor på ytan.

I Tor Arnes konst är det ändå inte motivet, eller bristen på det, som är huvudsaken. Istället är det användningen av ljus och färg som drar fokus till sig. Genom att måla tunna, nästan genomskinliga, lager oljefärg ovanpå varandra skapar Arne en bruten färgvärld där ljus och kulör skiner genom lagren och frambringar djup i målningen. Mycket av skönheten i Arnes måleri är just det polära; det abstrakta kontra det figurativa och det transparenta kontra det opaka.

Tor Arne (f. Söderblom), föddes 1934 i Åbo. Han har varit aktiv som målare sedan det tidiga 1960-talet och har trots sin mediaskygghet deltagit i många utställningar, både i Finland och utomlands. 2019 tilldelades Arne Pro Finlandia-medaljen för sitt konstnärliga arbete.

(Ellenore Wentjärvi, konststuderande)