Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Madonna 2

Det är inte bara det, att hon inte ser något, med den kraftiga ögonbindeln. Inte heller vi får se henne. Hon som gjort sig så pyntad och fin med förväntningarnas läppstift, den festrosa klänningen och örhänge som klirrar. Eller har hon kontakt med krafter som inte vanligtvis syns? Hon är klädd för en annan fest, bland upphöjda sällskap i varmt ljus. Att vända blicken inåt.

Marika Holm säger om målningen:

”Madonna 2 är målad 2002 precis efter att jag flyttat till Villa Snäcksund, Pro Artibus stipendiebostad i Ekenäs. Måleristilen är inte den mest typiska för mig, som kanske mer är känd att använda mycket färg, lager på lager, ytor med flertalet genomsläppande kulörer på. I Madonna 2 målar jag med större penslar och mer enhetliga former. Färgerna är också ljusa. Madonna 2 och målningarna precis innan och efter är inspirerade av andliga arketyper och reliker från olika religioner.”

Marika Holm är utexaminerad från Svenska Yrkeshögskolan i Nykarleby (nuvarande Novia) 1995 och arbetade i sitt konstnärskap under åren 1995-2007 mest med måleri.Under åren 2010-2020 låg tyngdpunkten främst på relationella konstprojekt inom samhällets olika institutioner. Kärnan i Holms konstnärskap finns dock i måleriet med stark påverkan av den tyska expressionismen.