Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Sirius

I mina glasverk söker jag balans mellan glasets karaktär och mina egna visioner. Jag vill skapa produkter och konstverk som understryker glaset som material på ett innovativt och spännande sätt, utan att i denna process förlora glasets naturliga livskraft. Glasets transparens fascinerar mig såsom också möjligheten att bearbeta glaset så att transparensen försvinner helt eller delvis. Kollektionens alla produkter är handblåsta i Finland, i Notsjö glasbruk av Finlands främsta glasblåsare. Jag vill med min verksamhet bidra till att kunnande inom glashantverket bevaras i Finland. Jag respekterar glasblåsarnas kompetens. Arbetet i glashyttan är givande, ömsesidig respekt är en förutsättning för samarbetet mellan formgivare och glasblåsare.

Jag tänker att med omtanke producerade föremål och konstverk som är planerade att bestå till framtida generationer, också uppmuntrar till ansvarsfulla val. Föremål som används länge får ett känslovärde. Min filosofi är att överföra skönhet till kommande generationer i föremål och konstverk.

Färgernas klarhet betonas i glas, ljuset ger materialet nya dimensioner och möjligheter.

Sirius hänvisar till den starkast lysande stjärnan på stjärnhimlen.

Camilla Moberg föddes till en arkitektfamilj 1961 och fick uppleva på nära håll självföretagarens vardag. Hon studerade industridesign på Aalto Universitetet i Helsingfors och jobbade redan under studietiden som designer på Arabia. Mötet med glasblåsarmästaren Unto Suominen 1995 var avgörande och ledde till fokusering på materialet glas. Detta ledde till ett samarbete som varade i 10 år. Sedan 1985 har Camilla bott och arbetat i Fiskars bruk och är en av de grundande medlemmarna i ONOMA. Hon bedriver sitt eget Sirius-galleri i bottenvåningen av sitt hem.