Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Före monsunen

Som om palmerna mindes från vilket håll blåsten kommer, har de redan böjt sig i en följsam dans. De vajar förberedda och i förvissning. Kanhända väntar de med spänning på det vilda som kommer?

Åsa Hellman säger om verket:

”Verket tillhör en serie med tropiska motiv som jag gjorde efter en spännande resa till Sri Lanka. Till dessa motiv hörde inte bara pantrar, tropiska växter och fiskar utan också flera väggtavlor med palmmotiv. Dessa verk ställde jag ut i ett centralt Helsingforsgalleri som hette Ässä Galleria. Min utställning hette ’Viidakkopolkuja – Djungelstigar’. Den fick massor av uppmärksamhet, kanske för att finländsk keramik fram till dess varit övervägande rustik.

’Före Monsunen’ är gjord på porslinslera och färgerna är engobfärger som jag tillverkat enlig eget recept. Verket är bränt tre gånger; skröjbränning ca 900 grader C, glasyrbränning ca 1200 grader C, och till sist lysterbränning ca 750 grader C. De metalliska effekterna är alltså lysterglasyrer.”

Åsa Hellman (f. 1947) utexaminerades från Konstindustriella Högskolan i början på 1970-talet och har sedan dess haft en central position i den finländska keramiska konsten. Hon har kombinerat en lång och aktiv utställningskarriär med förtroendepositioner både nationellt och internationellt.