Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Bomb

Vad har apan nu hittat på? Som en filur lurar den, med ryggen oskyldigt frånvänd, och fnittrar åt kaoset och kalabaliken.

Bergvik-Forsander säger själv om verket:

”Verket ingick i en serie oljemålningar som hette ’Bing!’. Det konstiga namnet kommer från en dikt av Lukas Moodysson, där en hockeyspelare skjuter pucken i målstolpen och det låter Bing!. Och det är ett ’ögonblick av visshet’.

Så alla bilderna i serien är för mig ett sorts ögonblick av visshet, såna där sällsynta sekunder då allt bara stannar eller tiden fryser eller man liksom mitt i allt tycker att man ”inser något (existentiellt viktigt)”.

På alla bilder så fanns det en eller ibland två apor, oftast bara som siluetter eller linjeteckningar. Nån sorts bild för vårt primitiva basala jag.

Alla målningarna är målade i ett flertal lager, som i sig bildar en historia, men som betraktare av slutresultatet så vet man inte om denna (måleri)historia, utan det är endast ett ögonblick i processen som är synligt.”

Bergvik-Forsander är utbildad bildkonstnär, konstpedagog och konstvetare. Hon har hållit ett 50-tal separatutställningar och deltagit i en lång rad grupputställningar, främst i Finland men även i Tyskland, Sverige, Danmark, Norge, Österrike och Litauen. Hon har också utfört permanenta offentliga konstverk, bland annat ett 100 m2 stort fasadkonstverk till Arabiastranden i Helsingfors (2009) och hennes konstverk finns representerade i många både offentliga och privata samlingar.