Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Grå hund

”Ett tema eller röd tråd i så gott som hela min produktion är medkänsla, ett hopp om att bidra till människors gemenskap och värme oberoende av skillnader. Människor har ofta lätt att känna medkänsla och godhet gentemot djur, därför är det tacksamt att använda hunden i min konst. Hundarna är för mig individer, precis som mänskliga figurerna. Eftersom människan levt så länge med hundar har vi det i våra gener att förstå och kunna “läsa” hunden och dess språk. Jag tror att man kan bli mera medkännande genom övning.

På ett personligt plan kan sägas att den här hunden påminner mycket till färg och habitus om en hund, Doni, som levde i mitt barndomshem, som jag avbildade kanske första gången i keramik som 6-åring.   

Beträffande materialet, har jag på de senaste åren så gott som helt övergått till trä. Med dagens verktyg känner jag mig mycket fri med träet, man kan limma ihop, såga, hugga, gröpa och igen limma ihop, om och om igen. Tillgången är gränslös. Ur en hållbarhetssynvinkel är träet bra, CO2-fotspåret är minimalt jämfört med t.ex. brons eller keramik som jag också använt.”

(Joakim Sederholm, konstnär)

Joakim Sederholm föddes 1969 i Grankulla. Han har tidigare studerat arkitektur vid Aalto Universitet och skulptur vid Bildkonstakademin. Skulpturen har också blivit hans huvudsakliga konstnärliga uttryckssätt. Hans verk har tidigare ställts ut på Kiasma i Helsingfors och EMMA – Esbo moderna konstmuseum.