Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Rallarrosens år

Pauliina Turakka Purhonen, Rallarrosens år, 2019, textilskulptur (tyg, vide, järntråd, tråd), ca. 4 m.

Den stora rallarrosen är enligt Pauliina Turakka Purhonen hennes egen favoritblomma. Den attraherar henne eftersom den är okuvlig och omöjlig att utrota. Den är också den första som börjar växa efter en skogsbrand och den växer överallt, även långt upp i norr. En blomma har mycket information i sig och Turakka Purhonen har valt att göra blomman i stort format för att bestyrka alla detaljer, färg, form och struktur.

Blommor är något som ofta förekommer i Pauliina Turakka Purhonens verk. Under Bildkonstveckorna i Mänttä 2017 ställde hon ut en stor installation där också blommor förekom. Rallarrosens år var utställd i utställningen Helvete och härligheten som visades i Galleri Forum Box i Helsingfors 2019, där horror och humor gick hand i hand. Att mörker och ljust nytt liv ofta går sida vid sida är något som konstnären ofta återkommer till. Blomman hörde till det ljusare och lättare inslaget i utställningshelheten.

Pauliina Turakka Purhonen (f. 1971 i Haapavesi) är utexaminerad från Bildkonstakademin 2003. Hon bor och arbetar i Helsingfors och Borgå. Konstnären varierar sitt uttryck mellan måleri, skulptur och textilinstallationer med detaljrika broderier. Hennes verk är ofta existentiella och berättande, på ett personligt plan men samtidigt mycket allmänmänskliga.

Camilla Granbacka, curator