Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Untitled

Målningen Untitled skildrar ett huvud betraktat bakifrån. I målningen försvinner det vi uppfattar som verkligt, det filtreras igenom och blandas med en mer abstrakt värld. Leonor Ruiz Dubrovin konstnärskap grundar sig långt på att sätta samman olika motsatsförhållanden, som exempelvis det representativa och suggestiva eller det verkliga och det fiktiva.

En utgångspunkt i Leonor Ruiz Dubrovin konstnärskap är hennes långvariga intresse att avbilda olika identiteter och begrunda upplevelsen av autenticitet och verklighet. I hennes arbete använder hon sig av potentiella psykologiska och metaforiska bilder för att undersöka våra uppfattningar av verkligheten, det undermedvetna, samt för att behandla olika existentiella koncept och dilemman som berör.

Hennes målningar görs ofta i serier och bör ses tillsammans. I Pro Artibus samling ingår även målningen Scenario av Leonor Ruiz Dubrovin, inköpt från samma utställning. Denna målning är också en modell för en konstruerad identitet. Verken inleder en sinsemellan dialog som skapar alternativa tankevärldar. Tillsammans representerar dessa två en växelverkan, ett slags pulserande mellan jaget och de andra, mellan jaget och de yttre faktorer som involveras för att skapa känslan av individualitet. Enligt konstnären undersöker och kontrasterar dessa två sidor av måleriet: å ena sidan förmågan att representera någonting i formen av en illusion, å andra sidan själva materialet och dess olika sidor.

Målningarna Scenario och Untitled ingick i separatutställningen Core på Huuto Galleri i Helsingfors, 30.4.-23.5.2021. Utställningsnamnet Core syftar på den kärna eller del som är väsentlig för någontings existens eller karaktär, kretsade kring begreppet identitet och hur identitet bevaras.

Leonor Ruiz Dubrovin (f. 1978) har både spanskt och finlandssvenskt påbrå. Hon är uppvuxen i Madrid, men har utfört sina konststudier i Finland. Leonor Ruiz Dubrovin är utexaminerad 2008 från målerilinjen vid Bildkonstakademin. Hon har också bland annat studerat på Nordiska konstskolan i Karleby. Hon höll en soloutställning i Galleri Elverket i Ekenäs 2019 och har deltagit i flera grupputställningar ibland annat Spanien, Berlin, Danmark och Österrike. Ruiz Dubrovin har även gjort organiska skulpturer med bland annat dödstema. Hon har också hämtat inspiration till sitt måleri från europeisk målartradition, så som nederländska 1500-tals stilleben.

Curator Camilla Granbacka