Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Konvalescenten

”Med Konvalescenten nickar jag mot Helene Schjerfbecks verk med samma namn. Karaktären i målningen föreställer min partner som var i behov av en konvalescensperiod efter att hon utexaminerats. Istället för en kopp te håller hon i en Playstation -kontroller och försöker distrahera sig från utmattningen genom att spela. Kakelugnen reflekterar suddigt (och oigenkännbart) ett regnigt landskap från spelet Red Dead Redemption 2. Bredvid soffan står ett litet citronträd och en keramisk skulptur (som jag själv gjort) som håller ett ljus som släckts för att illustrera hur behovet att prestera också satts på paus.”

Konstnärens verk är som gåtfulla resor in i konsthistorien, från vilken han hämtar idéer till verk som innehåller samtida karaktärer. Målningarna Snäcklyssnaren och Konvalescenten är bra exempel på den mystiska föreningen mellan tradition och nutid.

Joel Slotte (f. 1987 Karleby) är en bildkonstnär som bor och arbetar i Helsingfors. Han studerade först i Nordiska konstskolan 2007-2009 och sedan i Bildkonstakademin. Därifrån utexaminerades han år 2016. Slotte är en mångsidig konstnär som målar, tecknar och gör keramik. Hans verk finns bland annat i Kiasmas, Pro Artibus och HAM:s samlingar. Joel Slotte valdes till Årets unga konstnär 2021.