Sök på hemsidan

Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Kunskapens källa | (Pool & Pipelines)

Bildkonstnär Ida Koitilas installation Kunskapens källa (Pool & Pipelines) i Vasa Övningsskola

Kunskapens källa (Pool) är en installation som finns i låg- och högstadiets trapphus. Verket avtäcktes den 6 november 2019.

I Kunskapens källa möts olika material som till exempel harts, snäckor, kakel, pansarglas, ljus och trä. Installationen ser olika ut på olika avstånd. Dessutom varierar belysningen som finns inuti verket. När det gjutna hartset och snäckorna betraktas på nära håll går tankarna till havet, men från trapphusets övre våningar ser de ut som en stjärnhimmel.

I början av 2020 växte konstverket och blev komplett, då ytterligare några delar, Pipelines, i harts och metall blev klara och installerades i skolhuset.

I Ida Koitilas produktion möter organiska och handgjorda material en konceptuell betydelsenivå och industriella material. Konstnären har länge varit intresserad av arkeologi, science fiction och hur olika typer av material samt det personliga och universella möts. Koitilas verk har förmågan att skapa ett mångsidigt nätverk av berättelser, som betraktaren i sin tur kan tillföra egna betydelser. Koitilas verk är alltid fysiskt och materiellt påtagliga, men ger ändå upphov till stora metafysiska och upplevelsebaserade känslor och tankar. Betraktaren erbjuds möjligheten att röra sig mellan olika tider och platser samtidigt.

Ida Koitila (f. 1983 i Borås, Sverige) blev magister från Bildkonstakademin år 2011. Hon gjorde sin konstnärliga debut år 2007. Hennes verk finns i Kiasmas, Seppo Fräntis, Jenny och Antti Wihuris stiftelse och Stiftelsen Pro Artibus samlingar. Hon har också skapat offentliga verk för bl.a. Kvarteret Victoria på Busholmen i Helsingfors (2017).

Åren 2017–2020 var Ida Koitila Stiftelsen Pro Artibus stipendiat i Villa Snäcksund.

I samband med separatutställningen Extensions gav stiftelsen också ut en bok som presenterar konstnärens produktion. Utställningen visades i stiftelsens galleri Sinne i Helsingfors.