Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Fjärilseffekten

Fjärilseffekten är placerad på Cor-husets terrass på Arabiastrandens campus. Konstverket avtäcktes 15.12.2006.

Det luftigt lätta Cor-huset, byggt i trä, avviker från sina större, kompaktare husgrannar i sten. På samma sätt skapar Christine Candolins eteriska flerdelade konstverk ”Fjärilseffekten” en kontrast till de närbelägna konstverken ”Oasen” och ”Mamma”. Konstverket är planerat med tanke på kårhusverksamhet och allt vad det innebär av studentliv.

”Fjärilseffekten” består av sexton glasskivor fästa på rostfria stålstänger. Motivet på glasskivorna är fjärilar och textfragment ur Fredmans epistlar av Bellman. Bilden är tryckt på en film som smultits in i glaset. För hållbarhetens skull är glasskivorna laminerade och härdade.

I ”Fjärilseffekten” behandlar Christine Candolin tänkandets och tankens frihet och styrka. Med intellektet kan man göra stora upptäckter som fungerar som fjärilseffekten, det vill säga att en marginell och lokal påverkan kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans.

“De rostfria stålrören,
verkets ’fötter’, symboliserar
disciplinen som behövs i
studierna. Disciplin är
en förutsättning för studier
och övrig intellektuell eller
vetenskaplig verksamhet och
fungerar som en fast bas för
all verksamhet som skall
leda till resultat.
Fragmenten ur
Fredmans epistlar
symboliserar glädje,
ungdomlig dynamik
och skapande
fritid.”

Christine Candolin verkar som installationskonstnär. Tidigare glasarbeten av henne är bl.a. De Hominis Dignitate från 2004, belägen i festsalen i det finska konsulatet i St. Petersburg.