Sök på hemsidan

Sinne ti–sö kl. 12–17 | Elverket stängt 15.4–23.5. Nästa utställning öppnar 24.5

Räcka

Den 10.12.2010 invigdes bildkonstnär Jimmy Pullis verk Räcka i Folkhälsans nybygge i Vindängen i Esbo.

Räcka är en skulptural installation bestående av en träskulptur uppbyggd av fyra bearbetade stockar. Vid en första titt verkar skulpturen vara upphängd med hjälp av hundratals skira trådar i en ljusbrunn i taket. Trådarna är optiska ljusfibrer som bildar ett nät kring den trädliknande kompositionen. Det uppifrån kommande dagsljuset ger föränderliga skuggor på golvet nedanför, träets grovhuggna yta ändrar karaktär med ljusets riktning. Under dygnets mörka timmar belyses verket av spotlights, vilkas ljus får nätet av trådar att skimra. Verket ger en hotfull känsla av tyngd och samtidigt av luftig lätthet, det finns en rörelse och ett sug uppåt i verket.

Symboliken i verket är svår att undgå: samspel, smått som bär stort, det lilla skira som strålar samman i det massiva.

“I verkets fysiska närvaro finns både en hotfull känsla av tyngd och stor lätthet: det finns en rörelse och ett sug uppåt i verket, trädet kan ses ”växa” åt båda hållen. Själva ljuset är en väsentlig del av verket, det fördelas av trådarna, reflekteras av desamma, och ju mer ljus det finns tillgång till, desto fler färgnyanser går att speglas i verkets mjölkaktiga yta. I olika tillstånd av ljus och skugga kan skulpturen kännas växa eller krympa.”

Jimmy Pulli är född 1980 I Kristinestad. Han studerade 1999-2000 vid Västra Nylands Folkhögskola I Karis och därefter, år 2000-2004, på svenska konstskolan i Nykarleby.