Sök på hemsidan

Midsommar 21–23.6 har gallerierna stängt | Elverket ti kl. 11–17, on kl. 11–20, to–sö kl. 11–17 | Sinne ti–sö kl. 12–17

Det eviga ljuset över det ljudande golvet

Jan-Erik Andersson
Det eviga ljushavet över det ljudande golvet
Ett helhetskonstverk för tunneln i Majblommans seniorhem (Helsingfors) 2006

Det eviga ljushavet över det ljudande golvet är ett beställningsverk för en 80 meter lång tunnel som sammanbinder seniorhemmets äldre och nyare delar. Konstverket är fokuserat på att kunna upplevas även av de synskadade som bor och vistas här.

Ett 60 tal lampor, inköpta i second hand butiker, ger en ombonad och hemtrevlig karaktär åt tunneln. Lamporna är fästa i en lång rad längs hela tunneln. För att göra konstverket interaktivt lämnade Andersson utrymme för invånarnas egna lampor. På så sätt har invånarna kunnat ta med sig något personligt från sina gamla liv och sätta sin egen prägel på tillvaron i seniorhuset. För Andersson anknyter lamporna till barndomsminnen av 50-talets lampbutiker, som på ett magiskt sätt lyste upp det annars så dystra stadslandskapet. På samma sätt lyser nu tunnelns ljushav upp invånarnas vardag i den annars så gråa tunneln.

På tunnelgolvet har Andersson placerat figurer utskurna i olikfärgade linoleummattor. De 12 figurerna, som symboliserar livets grundenergier; kärlek, ätande, sökande, känns igen i Anderssons övriga konstnärliga produktion. Under varje figur finns en hålighet täckt av en aluminiumplatta vilket ger ett eko då man stiger på figuren. Sålunda kan även de synskadade samverka med konstverket och framkalla olika ljud.

Jan-Erik Andersson, en finländsk bild- och performancekonstnär född 1954 i Åbo. Jan-Erik Andersson har avlagt doktorsexamen vid Bildkonstakademin i Helsingfors år 2008. I examen ingick skapandet av helhetskonstverket Life on a Leaf i Åbo, en byggnad som han sedan 2009 är bosatt i, men som inom några år kommer att öppnas upp ”för allmännyttigt bruk”. Byggnaden är planerad tillsammans med arkitekten Erkki Pitkäranta och i husets vardagsrum finns en installation av lampor som påminner om konstverket i seniorhemmets tunnel.