
Ulrika Ferm, Ararat in fog, 2009, färgfotografi.
Till sommaren 2025 öppnas två nya utställningar med samtidskonst i Kuntsi museum för modern konst. Parallellt med Ulrika Ferms separatutställning Weather[ing] som behandlar väderupplevelser visas också grupputställningen Interferences, som presenterar konstnärer som studerar vid eller har utexaminerats från Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Ferm har verkat som professor och lärare vid Bildkonstakademin.
Utställningarna ordnas i samarbete med Stiftelsen Pro Artibus och Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Ferm är residenskonstnär vid Stiftelsen Pro Artibus vid Åbo Akademi i Vasa under åren 2024-2026. Stiftelsen Pro Artibus har i sina projekt ett regionalt fokus på Österbotten under åren 2024–2025.
Utställningarna visas 26.4–16.8.2025 på Kuntsi museum för modern konst.
Bildkonstnären Ulrika Ferms (f. 1972) konstnärliga arbete präglas av ett vidsträckt grepp, där arkivforskning, historieskrivning och samhälleliga teman förenas. Hon har varit särskilt intresserad av väder och väderförhållanden, vilket har varit ett centralt tema i hennes verk de senaste åren. Separatutställningen Weather[ing] som visas på Kuntsi museum för modern konst fokuserar på det här temat. I sina nya teckningar avbildar hon molnformationer över Vasa Stadsfjärd, och i tidigare videoverk har hon dokumenterat bland annat cencur av väder i Irland och armeniska vädermetaforer.
I utställningsverken visas Irlands och Armeniens historiska väder genom intervjuer, statistik och arkiv. Vädret står i samband med fenomen i atmosfären, vilka är beroende av havet, havsströmmar, moln, regn, glaciärer, komposterbara material och kolets och koldioxidens kretslopp. Men vädret kan också upplevas lokalt, mänskligt, kroppsligt och affektivt. Även människans verksamhet och teknologi inverkar på väderfenomenen genom att leda till förändringar och katastrofer. Vädret kan beskrivas som ett gränssnitt mellan jordens dimension och varelsernas skala. I gränssnittet återspeglas klimathändelser i det förflutna och nuet. Ferms teckningar som avbildar moln dokumenterar dessa formförändringar, i vilka det förflutnas inverkningar och vålnader av atmosfärens tidigare skeenden är närvarande i filosofen Jacques Derridas tankeanda.
Ferm har länge varit verksam i Vasa, bland annat som grundare av samtidskonstföreningen Platform och som aktiv medlem i början av 2000-talet. År 2002 fick hon priset Årets unga konstnär och efter det har hon varit verksam såväl inom den finländska samtidskonsten som internationellt. Åren 2013–2020 arbetade Ferm som professor i plats- och situationsspecifik konst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi, och senast har hon tillsammans med professorn i konsthistoria och -teori Riikka Stewen undervisat den tematiska teorikursen Elementen och energi. Kursen grundade sig på de fyra klassiska elementen: jord, vatten, luft och eld.
Parallellt med Ulrika Ferms separatutställning presenteras på Kuntsi museum för modern konst Interferences utställningen med studerande från kursen och även tidigare utexaminerade konstnärer: Jenni Eskola, Alexa Illi, Shoji Kato, Johanna Ketola, Astri Laitinen, Helena Pulkkinen, Kati Roover, Ida Tomminen och Sofia Vuorenmaa.
Till arbetsgruppen för utställningarna har förutom bildkonstnär Ulrika Ferm även hört Stiftelsen Pro Artibus verkställande direktör Mikaela Lostedt, professorn i konsthistoria och -teori Riikka Stewen från Konstuniversitetets Bildkonstakademi samt utställningschefen Maaria Salo.
Publikarbete under utställningen
I samband med utställningen ordnas konstnärsträffar:
Lördagen 26.4 kl. 12 med Ulrika Ferm som moderator förs ett diskussionsmöte med konstnärerna om utställningens teman.
Tillställningen är huvudsakligen finskspråkig samt delvis engelskspråkig.
Ulrika Ferms konstnärsträff ordnas lördagen 3.5 kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.
Utställningarna har gjorts med stöd från
Museiverket, Svensk-Österbottniska Samfundet och Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse