Pro Artibus bjuder till diskussionstillfälle kring Cupores rapport: Stiftelsen Pro Artibus och dess roll på det finländska samtidskonstfältet
måndagen 16.1.2023 kl. 16–18
Maijasalen, Ode
Stiftelsen Pro Artibus är en sakkunnigorganisation för samtidskonst som grundades att förvalta och förkovra Svenska kulturfondens konstsamling år 1989. Idag består verksamheten inte enbart av samlingen, utan även ett utställningsprogram, residens och konstpedagogisk verksamhet.
I Cupores forskningsprojekt granskades Stiftelsen Pro Artibus som en del av det finländska samtidskonstfältet. Målet var att genom en fallstudie analytisk se över Pro Artibus nuvarande verksamhet i relation till verksamhetens mål och i bildkonstfältets ekosystem.
Forskningsprojekts rapport publicerades 2022. I forskningsteamet ingick ansvarige specialforskare Maria Hirvi-Ijäs och forskare Vappu Renko. Hirvi-Ijäs och Renko presenterar studien publikt för första gången under detta evenemang.
I en paneldiskussion granskas Pro Artibus roll inom konstfältet genom olika synvinklar:
Freja Bäckman, konstnär
Raija Koli, vd Frame Contemporary Art Finland
Helen Korpak, frilansskribent och konstkritiker
Anders Kreuger, direktör Kohta
Sören Lillkung, vd Svenska kulturfonden
Som moderator fungerar Pro Artibus vd Mikaela Lostedt.
Evenemanget är öppet för alla och diskussionen hålls på svenska.
Om forskarna
Maria Hirvi-Ijäs arbetar som specialforskare på Kulturpolitiska forskningscentret Cupore med fokus på konst- och konstnärspolitik samt på utvecklingen inom den nordiska kulturpolitiken. Hon innehar en doktorsgrad i konstforskning från Helsingfors universitet.
Vappu Renko arbetar som forskare på Kulturpolitiska forskningscentret Cupore med fokus på konst- och konstnärspolitik samt på kulturpolitik på kommunal och regional nivå. Vid sidan av arbetet skriver hon på en doktorsavhandling om regional kulturpolitik i Finland och Sverige.
Om panelisterna
Freja Bäckman är bildkonstnär nu verksam i Helsingfors efter 15 år i Berlin. Hen arbetar med text, ljud, performance och installation samt undervisning.
Foto: Risto Musta
Raija Koli är verkställande direktör Frame Contemporary Art Finland sedan 2012. Som direktör för Frame är hon commisioner för Finlands paviljong vid Venedigbiennalen. Dessförinnan arbetade Koli som direktör för Finlands institut i London 2007–2012. I sina tidigare befattningar har hon beställt och producerat evenemang för Helsingfors Festspel och Helsingfors 2000 – Europeiska kulturstadsstiftelsen samt för flera teatrar och kulturorganisationer. Koli har en magisterexamen från Tammerfors universitet, där hon även arbetat som lektor vid Konstfakulteten.
Foto: Kira Björklund
Helen Korpak är en frilansskribent och konstkritiker. Hennes specialområde är fotografi, men hon skriver om all slags bildkonst för bland annat Hufvudstadsbladet och nordiska Kunstkritikk. År 2015 var hon med grundade kollektivet Kosminen som mellan 2016 och 2022 drev ett galleri med samma namn i Helsingfors.
Anders Kreuger är sedan 2019 verksamhetsledare för Konsthallen Kohta i Slakthusområdet i Helsingfors. Dessförinnan var han i åtta chefskurator vid M HKA, museet för samtidskonst i Antwerpen, Belgien, och i tre år föreståndare för Konsthögskolan i Malmö, Lunds universitet. Kreuger har organiserat ett hundratal utställningar i olika länder, med samtida konst från Norden, Baltikum, Väst- och Östeuropa och övriga världen. Han är dessutom verksam som skribent, redaktör, översättare och föreläsare.
Foto: Oscar Chan Yik Long
Sören Lillkung är vd för Kulturfonden sedan år 2018. Sören är utbildad diplomsångare, operasångare och musikmagister från Sibelius Akademin. Han är också politices magister från Åbo Akademi med offentlig förvaltning som huvudämne. Sören har arbetat som enhetschef för yrkeshögskolan Novias kulturenhet i Jakobstad, rektor för Jakobstadsnejdens musikinstitut, musikchef på Yrkeshögskolan Novia och som rektor för Martin Wegelius-institutet.
Foto: Cata Portin / Svenska kulturfonden