Sök på hemsidan

Elverket: on–sö kl. 11–17 | Sinne: ti–sö kl. 11–17

Utan titel

Brita Flander har nått framgång för formgivandet av bruksföremål för märken som Marimekko och Artek, men det är för sina abstrakta skulpturer hon har blivit internationellt uppmärksammad. Med glaset som sitt medium använder Flander sig av enkla linjer och harmoniska former för att skapa tidlösa konstverk.

Två av dessa glasskulpturer finns sedan december 2020 placerade i ett trapphus på Georgsgatan 27 i Helsingfors.

I detta titellösa verk kontrasterar Flander de mjuka glasformerna med de raka linjerna som inramar verket. Placeringen av verket intill ett fönster får själva verket att framstå som något av ett fönster där guldramen blir till en fönsterkarm. Samtidigt blir det faktiska fönstret nästan som en del av konstverket, med ljuset från gatan som tränger in och färgar glaset. Ljuset som reflekteras gör verket dynamiskt, nästan levande. Verket förändras med landskapet utanför beroende på årstiden och tiden på dygnet; från mjukt och harmoniskt i morgonljuset till kontrastrikt och dramatiskt i solnedgången.

Brita Flander föddes 1957 i Vasa. Hennes verk finns även att se på Designmuseet i Helsingfors och på Finlands glasmuseum i Riihimäki. År 1996 tilldelades hon Torsten och Wanja Söderbergs pris, ofta kallat världens största designpris, för sin formgivning.

/Ellenore Wentjärvi, konststuderande)