Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Ida Koitila:Extensions

Extensions on kuvataiteilija Ida Koitilan uusi veistoksellinen kokonaisuus. Koitila on viimeiset kolme vuotta asunut ja työskennellyt Pro Artibus -säätiön residenssissä Tammisaaren Villa Snäcksundissa. Taiteilijan uuden teoskokonaisuuden lähtökohtana on ihmiskeho ja sen sisällä piilevät salaisuudet. Välineenään Koitila on käyttänyt polyesterihartsia, steariinia ja metallia. Hartsin sisään koteloidut nikamat ja luurangon kappaleet ovat kuin fossiileja tai meripihkan sisältä löytyviä hyönteisiä ja kasveja: pysähtyneitä, aikaan jähmettyneitä ja täynnä informaatiota.

Koitila rakentaa tyypillisesti teoksensa muistin tavoin. Niissä on kerroksia, menneisyydestä nousevia sirpaleita ja johtolankoja, jotka houkuttavat katsojaa kohti arvoituksellista tarinaa. Niissä voi halutessaan myös nähdä jäänteitä, joista katsoja voi ammentaa kertomuksia ja merkkejä. Koitila rakentaa teoksensa readymade-esineistä työstäen niitä edelleen tai liittäen niihin orgaanista tai epäorgaanista materiaalia. Hän yhdistää vanhaa ja uutta, ja teoksissa on usein selviä materiaalisia kerroksia. Kullakin materiaalilla on oma tehtävänsä ja tarinansa. Koitila pitää kerrokset selvästi erillään mutta liittää ne yhteen jossain muodossa tai rakenteessa.

Extensions-näyttelyssä Koitila antautuu materiaalien synteettisten ja epäinhimillisten ominaisuuksien välineeksi viestiäkseen jotain, joka kuitenkin tuntuu inhimilliseltä. Näyttely on hiljainen ja meditatiivinen kohtaaminen muutoksessa olevan ihmisen kanssa. Taiteilija leikittelee ajan käsitteellä. Extensions-näyttelyyn sisältyvässä aikasiirtymässä nykyhetki ja tulevaisuus sulautuvat yhteen. Kokonaisuus toimii ikään kuin enteenä jostain tulevasta. Koitila korostaa mutaatiota, ihmisessä tapahtuvaa väistämätöntä muutosta. Taustalla vaikuttaa ajatus siitä, että ihmisen luomat välineet myös muokaavat ihmistä jatkuvasti. Tältä pohjalta Koitila rakentaa eräänlaisen muotokuvan inhimillisestä hahmosta, joka mykkänä ja vieraana levittäytyy tilaan. Kysymyksessä on kohtaaminen transhumaanin olennon kanssa maailmassa, joka ylittää meidän käsityskykymme.

Ida Koitila (s. 1983 Borås, Ruotsi) asuu ja työskentelee Suomessa. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi kuvanveiston linjalta Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Koitilan teoksia on nähty kansainvälisesti useissa eri tiloissa mm. Suomen Saksan-instituutti, Berliini (2016), Galleria Thomas Wallner, Simri, Ruotsi (2016), Vienna International Apartment, Berliini (2015), Gallery Weekend, Lehrter Siebzehn, Berliini (2014), Helsinki Contemporary (2014), Candyland, Tukholma (2013), Musterzimmer, Berliini (2012), Galleria Sinne, Helsinki (2012), Royal Academy Schools Gallery, Hornsey, Lontoo (2007), ja viimeksi Skulptur i Pilane, Ruotsi (2018).

Pro Artibus on kustantanut kirjan Ida Koitilasta ja hänen taiteestaan. Kirja julkistetaan näyttelyn yhteydessä.

Markus Åström

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ti klo 11–17
ke klo 11–20
to–su klo 11–17
ma kiinni

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17
ma kiinni