Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Denise Ziegler: Kotona liikkeessä

Sinne aloittaa uuden vuoden Denise Zieglerin näyttelyllä Kotona liikkeessä. Ziegler on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on tarkastellut käsitetaiteessaan julkista tilaa ja valottanut kaupunkiympäristön käyttö- ja kokemistapoja. Näyttelyssä Ziegler keskittyy kotiin ja siihen, miten kodin tuntu voidaan säilyttää julkisessa tilassa. Näyttelyyn sisältyy veistoksia, videota sekä teos, joka levittäytyy gallerian ulkopuolelle kaupunkitilaan.

Ziegleriä kiehtoo kaupunki ja julkinen tila, ja hän käyttää työkenttänään koko kaupunkiympäristöä. Ziegler havainnoi ja lukee kaupungin ja arjen käytänteitä, tilanteita, rutiineja ja käyttäytymistapoja. Havainnot siirtyvät taideteoksiin, joita hän tuo julkiseen tilaan tai viittauksina näyttelytiloihin. Tämä tapahtuu tekstien avulla sekä mimikoimalla kaupunkiympäristön tuttuja muotoja ja rakenteita. Hän tarttuu yksityiskohtiin, jotka jäävät usein huomaamatta kaupungilla liikkuessa. Zieglerillä niistä tulee koko hänen taiteensa käyttövoima.

Zieglerin teokset korostavat esineiden ja toimintojen merkitystä ja sitä, miten suunnitellun ja rakennetun ympäristön kaikki osatekijät vaikuttavat meihin tai heijastelevat tarpeitamme. Hän keskittyy itse kokemukseen ja siihen, miten yksilö hallitsee kaupunkiympäristön tuottamia vaikutelmia ja ärsykkeitä fyysisesti ja aistillisesti. Hän tekee tavallaan näkyväksi yhtymäkohtien verkoston, joka syntyy kaikesta siitä, mitä arjessa kohtaamme. Tämä näkyy ehkä selvimmin hänen viimeisimmästä julkisesta taideteoksestaan Lasten pyöränistuin – kotona liikkeessä. Tähän käsitteelliseen taideteokseen sisältyvät kaikki Helsingin julkisessa tilassa olevat pyörät, joissa on turvaistuin. Zieglerin lähtökohtana on kotoisa tunne, joka aikuisen ja lapsen välillä vallitsee pyöräillessä, ja teos korostaa ennen kaikkea sitä, miten ihminen voi tuntea olevansa kotona ja liikkeessä samanaikaisesti. Teos on otettu tämän näyttelyn myötä osaksi Helsingin taidemuseon HAMin julkisen taiteen kokoelmaa. Teos saa digitaalisen kotinsa HAMin kokoelmasta, julkisen taiteen nettisivuilta ja Helsingin palvelukartalta.

Ziegler on tuonut näyttelyyn monipuolisen teoskokonaisuuden. Ripustuksessa on tavoiteltu sitä, että teokset limittyisivät ja sulautuisivat toisiinsa. Parkkiruutu 24h oli alun perin paikkasidonnainen installaatio, jonka Ziegler toteutti Porin taidemuseoon vuonna 2016. Museon takapihalla nähty teos koostuu parkkiruuduista, joiden viivat on virkattu puuvillalangasta. Nyt parkkipaikat täyttävät suuren osan Sinnen näyttelytilan lattiapinnasta ja toimivat eräänlaisena taustana koko näyttelylle. Zieglerin tarkoituksena ei ole kritisoida kaupungin autoilijoita tai pysäköintipaikkoja, vaan kannustaa asukkaita käyttämään kaupunkiympäristöä aktiivisesti ja ottamaan se haltuun sekä luoda tarpeita. Galleriatilassa teoksen synnyttämät mielleyhtymät saavat pohtimaan sitä, miten tottuneita olemme näkemään nämä valkoiset viivat autoille varattuina tyhjinä pysäköintipaikkoina. Näin myös katu ja kaupunki tulevat osaksi galleriaa.

Videoteos Go Hard – Door Closes on kuvattu Nashville Bridgestone -areenalla, ja siinä nähdään jääkiekkoilija, joka luistelee kentällä kahdeksikkoa edestakaisin. Väliin Ziegler leikkaa kuvia raskaasta ovesta, joka sulkeutuu hiljaa äänenvaimentimen ansiosta. Jääkiekkoareenan akustiikka voimistaa ääntä sekä vallitsevaa jännitystä ja odotusta. Ziegler on ammentanut teokseen omakohtaisia kokemuksiaan lätkä-äitinä, joka matkustaa teini-ikäisten poikiensa kanssa kiekkoturnauksissa. Videon ääniraita kuuluu koko salissa ja toimii taustana koko näyttelylle.

Zieglerin taiteellinen työ on erityisen ajankohtaista nykytilanteessa. Pandemiavuodet ovat tehneet julkisesta tilasta hyvin ongelmallisen tapahtumapaikan, mutta samalla tilanne voi kannustaa luomaan tilasta entistä demokraattisemman ja saavutettavamman.

Markus Åström
Kuraattori

Denise Ziegler

Denise Ziegler on syntynyt Sveitsin Luzernissa ja asunut sekä työskennellyt Helsingissä vuodesta 1990 lähtien. Ziegler on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta vuonna 1997, ja hän suoritti kuvataiteen tohtorin tutkinnon (DFA) vuonna 2010. Ziegler on nyt yliopistotutkijana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Ziegler on pitänyt yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea, mm. Titanikissa, Kiasmassa, Porin taidemuseossa ja galleri Leena Kuumolassa. Viimeisin yksityisnäyttely oli Forum Boxissa vuonna 2018. Zieglerillä on ollut vuodesta 1989 lähtien myös kansainvälisiä näyttelyitä, ja hänen taidettaan löytyy Kansallisgallerian, Nykytaiteen museo Kiasman, HAMin ja Olten Art Museumin kokoelmista. Hän on toteuttanut myös julkisia teoksia Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa sekä Belgiassa ja Sveitsissä. Zieglerin viimeisin julkinen teos sisältyi Helsingissä järjestettyyn Sculpture Expanded -näyttelyyn.

denise-ziegler.com

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Kiinni 15.4.–23.5.
Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17