Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Präppla

Tutkimusprojektin aloite Lena Séraphin ja toteutus yhteistyössä Emma Cockerin, Andrea Coyotzi Borjan, Cordula Dausin, Ava Imogen Graysonin ja Vidha Saumyan kanssa, ja esitys

Vaasan Kauppatorilla
lauantaina 20. toukokuuta 2023
klo 12 ja klo 20
Kesto: n. 20 min
Esitys järjestetään Vaasan kuorofestivaalin yhteydessä.

Präppla on kokeellinen teos, jonka toteuttaa työryhmä Cocker, Coyotzi Borja, Daus, Grayson, Saumya, Séraphin & SOUNDS. Teos on osa Sharing Text -projektia, joka liittyy Séraphinin postdoc-tutkimukseen Åbo Akademin kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunnassa. Teos on syntynyt Séraphinin kolmivuotisella residenssijaksolla Pro Artibuksen taiteilijaresidenssissä, joka sijaitsee Vaasassa ja toteutetaan yhteistyössä Åbo Akademin kanssa.

Yhteiskirjoittaminen on jo pitkään ollut osa Séraphinin työskentelyprosesseja joita inspiroi Georges Perec ja tämän kirja Tentative d’épuisement d’un lieu parisien vuodelta 1975 (vapaasti suomennettuna Yritys ehdyttää eräs pariisilainen paikka). Teos perustuu Perecin menetelmään kuvailla paikkaa havaintojensa perusteella. Hän huomioi järjestelmällisesti kaikki pienet yksityiskohdat ja tapahtumat, jotka usein sivuutetaan ja jäävät siten ulkopuolelle ja kertomatta. Siinä missä Perec rakensi tekstinsä näköhavaintojen pohjalta, Séraphin on käynnistänyt kehon aistimuksiin perustuvan kirjoitusprosessin. Vaasan-residenssinsä aikana Séraphin on järjestänyt kolme kollektiivista yhteiskirjoitustapahtumaa. Ne ovat keskittyneet Vaasan Kauppatoriin, ja teos Präppla toimii äänellisenä eleenä suhteessa toriin paikkana, jossa kirjoitetaan, kuunnellaan ja puhutaan, nivottuna äänitaiteilija Ava Imogen Graysonin paikkasidonnaiseen sävellykseen.

Präppla on ruotsin kielen onomatopoeettinen sana, joka tarkoittaa turisemista. Teos on sävelletty kuorointerventio, joka yhdistää Vaasan Kauppatorilla tehdyt kirjalliset havainnot ja äänitykset.

Teoksessa käytetään äänikerrostumia ja live-esiintymistä: torin neljää pysyvää kaiutinta, ryhmän esiintyjien kannettavia kaiuttimia ja esittämää puhemateriaalia. Kauppatorilla on teoksessa keskeinen rooli ja Präppla kutsuu kiinnittämään huomiota aukion liikkeisiin, ääniin ja ohikulkijoihin. Präppla painottaa keskusteluja, joita jatkuvasti käydään osana Vaasan torin äänimaailmaa. Ihmisen, sekä muun kuin ihmisen, tuottamat työn, vapaa-ajan, luonnon, kaupankäynnin, teollisuuden ja kulutuksen äänet – kaikki puhuvat omin tavoin ja omina aikoinaan, jos vain kuuntelemme tarkasti. Ruumiilliset kirjoitukset, torilla tehdyt äänitykset, sen ominaiset sävelkorkeudet, esiintyjien teot ja sanat, säveltäjän laulu ja tori itsessään luovat yhdessä kuorointervention, jossa jokainen ääni on mahdollisuus vuoropuheluun.

Präppla toimii tekstin paikkasidonnaisen julkaisemisen kokeiluna. Teos kysyy, mitä silloin tapahtuu, kun teksti ei enää välitä kirjaimellisista merkityksistä ja kieli saavuttaa rajansa. Ensi alkuun leikkisältä vaikuttava kokeilu esittää kysymyksen: Mitä mahdollisuuksia löytyy julkisen tilan jakamisessa kuuntelemalla?

 

Kirjailija-taiteilija Emma Cocker asuu ja työskentelee Sheffieldissä: http://not-yet-there.blogspot.com

Kuvataiteilija Andrea Coyotzi Borja asuu ja työskentelee Helsingissä: www.andreacoyotziborja.com

Kirjailija-taiteilija Cordula Daus asuu ja työskentelee Berliinissä ja Wienissä: https://corduladaus.com/

Äänitaiteilija ja pedagogi Ava Imogen Grayson asuu ja työskentelee Helsingissä: http://www.aigrayson.com

Kuvataiteilija ja runoilija Vidha Saumya asuu ja työskentelee Helsingissä: https://vidhasaumya.wordpress.com

Kuvataiteilija Lena Séraphin asuu ja työskentelee Helsingissä ja Vaasassa https://writinginpublic.space ja https://lenaseraphin.com

 

Lue tästä Petteri Enrothin teksti teoksesta

 

Projektin tukijat:
Bröderna Gröndahls Stiftelse
KulturÖsterbotten
Svensk-Österbottniska samfundet r.f.

 

Kuuntele alla ote Präpplasta: