Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Ville Andersson, Eeva-Riitta Eerola, Ilari Hautamäki, Heidi Lampenius: Kosketus

Kosketus etsii ja avaa maalauksen mielekkäitä ja hedelmällisiä ominaispiirteitä, sen omakohtaisuuksia ja -ehtoisuuksia. Kyse on maalauksellisen teon sisäisen logiikan painotuksista ja vivahteista. Miten maalauksellisten tekojen kautta artikuloituu ja aktualisoituu: vastaus siihen, miten ja miksi maalausta tehdään ja miten maalaus koetaan.

Näyttelyhankkeen lähtökohta ja ydin on sanassa kosketus. Kosketus linkittyy ja haastaa avoimesti kaikkeen minkä se lupaa ja lähestyy kaikkea mitä se ei voi koskaan saavuttaa. Kosketuksen ja maalauksen kokemuksellisuuden hahmottaminen kiinnittyvät tavoittamattoman etiikkaan. Ne kysyvät, miten olemme alati liikkeessä maailmassa, tasapainoa hakien ja sitä alati kadottaen.

Näyttelyprojektissa on kyse lähestymisen ja lähellä olemisen strategioista, siitä erinomaisen yksilöllisestä tunteesta ja kokemuksellisuuden eri syvyyksistä ja asteista, jotka kuitenkin ovat samanaikaisesti yleisesti ymmärrettävissä ja jaettavissa. Siitä miten maalaus on läsnä – tässä ja nyt huokoisessa ja vastavuoroisessa katsomiskokemuksessa.

Tavoitteena on tehdä intensiivinen, mutta tarkka maalauksen ryhmänäyttely, joka ei lähde ja muodostu määrän vaan yksittäisen maalauksen kautta ja myötä. Teoksia on suhteellisen vähän, mutta ne on tehty juuri tätä näyttelyä varten. Näyttely todentuu kiertäessään, sillä jokaisessa näyttelytilassa esillä ovat eri teokset, joten näkyvillä on erilainen painotus.

Kosketus esiteltiin ensimmäisen kerran Torniossa Aineen taidemuseossa 12.10.-18.11.2018.
Näyttely siirtyi Seinäjoen taidehalliin, jossa on esillä uusi valikoima maalauksia 23.2.-28.4.2019. Seinäjoen kokonaisuus on esillä osittain samaan aikaan kuin nyt Sinnessä nähtävä näyttelyn kolmas ja viimeinen osuus (12.4.-26.5.2019).

Nyt esillä oleviin teoksiin on vaikuttanut kiertueen aikana karttuneet kokemukset ja niiden vaikutus sekä yksittäisten taiteilijoiden omaan että myös yhteiseen työhön. Merkittävä osuus on myös Sinnen omalla tilalla, joka avautuu kadulle ja ulkomaailmaan haastaen samalla maalausnäyttelyiden vakiintuneet ripustamistavat. Näyttelyhankkeen on kokonaisuudessaan tuottanut Pro Artibus -säätiö.

Näyttelyn taiteilijat ovat Ville Andersson, Eeva-Riitta Eerola, Ilari Hautamäki ja Heidi Lampenius. Näyttelyn kuratoivat Mika Hannula ja Juha-Heikki Tihinen.

Näyttelyn aikana järjestetään kaksi yleisötilaisuutta. Näistä ensimmäinen on lauantaina 13.4. klo  15.00 – 16.30, jolloin Mika Hannula esittelee näyttelyn ja näyttelysarjaa taustoittavan kirjan Kosketus.
Toinen yleisötapahtuma on myös lauantaina, 27.4. klo 15.00 – 16.30. Koko näyttelysarjaa yhteen kokoavaa keskustelutilaisuutta alustavat näyttelyn kuraattorit ja näyttelyn taiteilijoista Eeva-Riitta Eerola, Ilari Hautamäki ja Heidi Lampenius.

Kuva: Ilari Hautamäki, Zero Gravity, 2019, 140 x120 cm, akryyli ja öljy kankaalle.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Kiinni 15.4.–23.5.
Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17