Hae sivustolta

Elverket ke–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Pamela Brandt och Susanne Gottberg: Dialogi

Dialoginen näyttely taiteilijuuden ytimestä

Galleria Elverketin syksyn 2019 aloittaa Pamela Brandtin (1950) ja Susanne Gottbergin (1964) näyttely Dialogi, joka on kuvataiteellinen vuoropuhelu. Sekä Brandt että Gottberg ovat tunnettuja ja tunnustettuja kuvataiteilijoita, joiden molempien taide on aina kulkenut omaa tietään. Mitä tapahtuu kun kaksi individualistia kohtaa? Syntyykö dialogi vai kiista? Näyttelyn tarkoituksena on luoda eloisa keskustelu, jossa kuvataiteen avaruudet ja mahdollisuudet hahmottuvat myös eroavaisuuksien eikä pelkästään yhteneväisyyksien pohjalta.

Pamela Brandtin ja Susanne Gottbergin taide ja työskentelystrategiat eroavat toisistaan. Brandtin teokset syntyvät yksittäisinä, tosin välillä hän palaa samankaltaisiin aihelmiin. Gottberg työskentelee enimmäkseen sarjallisesti, jolloin hänen teostensa välinen variaatio paljastuu pidemmän ajan kuluessa. Molempien taiteellinen ilmaisu on suuntautunut kohti näkyvän rajoja ja sen toiselle puolelle. On kuin he kysyisivät teos toisensa jälkeen: mitä voimme nähdä ja mikä jää aina saavuttamattomaksi? Ja voiko pakenevasta ammentaa? Viimeiseen kysymykseen voisi todeta molempien vastaavan ehdollisesti kyllä. Kumpikin taiteilijoista todistaa teos teokselta, miten kuvataiteen keinoin on mahdollista matkata sellaisiin psyykkisiin ja metafyysisiin maailmoihin, jonne ei muuten ole pääsyä.

Näyttelyssä on esillä taiteilijoiden tuoreita teoksia, joista osa on työstetty tätä näyttelyä varten. Taiteilijat ovat pohtineet omaa ja toistensa taiteellista työskentelyä ja nyt esillä olevaa kohtaamista. Kuvataiteellinen dialogi on näyttelyn muodossa toisaalta määräaikaista ja rajallista, mutta sen tuottama kokemus voi puolestaan jatkua hetkestä ja paikasta toiseen, ja seurata jopa lopun elämää. Brandtin ja Gottbergin taidetta yhdistääkin hiljainen vallankumouksellisuus, koska aluksi tyyneltä näyttävät teokset voivatkin toimia väylinä mullistaviin kokemuksiin. Mitä kauemmin taiteilijoiden teoksiin paneutuu sitä mahdottomampaa on luottaa vain arkijärkeen. Brandtin ja Gottbergin taide on matka ihmeeseen ja ihmettelyyn, ja se vie katsojansa tavan ja tottumuksen ulottumiin, kuten parhaimmilla keskusteluilla on tapana.

FT Juha-Heikki Tihinen

 

PAMELA BRANDT
Pamela Brandt opiskeli Vapaassa taidekoulussa 1971-1976, missä hän on myöhemmin toiminut myös opettajana. Hänen teoksiaan on museokokoelmissa Belgiassa, Ruotsissa ja Suomessa. Brandt on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä 1980-luvulta lähtien ja viimeksi hänen teoksiaan oli esillä Helsingissä Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa 2018.

SUSANNE GOTTBERG
Susanne Gottberg opiskeli Kuvataideakatemiassa 1984-1989. Hänen teoksiaan on kaikissa tärkeimmissä kotimaisissa museokokoelmissa ja yksityiskokoelmissa. Gottberg on ollut Vuoden nuori taiteilija 1994, minkä lisäksi hän on saanut muun muassa Svenska Kulturfondenin, SLS:n ja Stina Krookin palkinnot. Taiteilijan edellinen näyttely oli esillä Helsingin Taidehallissa kesällä 2019.

 

TAPAHTUMAT
Bokkalas-tapahtuman yhteydessä Tammisaaressa 8.11.2019 klo 16 järjestetään taiteilijoiden keskustelutilaisuus, jossa he keskustelevat yhdessä näyttelyn kuraattorin Juha-Heikki Tihisen kanssa. Keskustelun aiheena on pohtia sitä, miten puhua visuaalisista taideteoksista. Millaista on tuoda suullinen visuaalisen rinnalle teoksen äärellä vai onko helpompaa kuvata visuaalista kokemusta yleisesti. Keskustelu tuo esille myös sitä, miten kuvataiteilija hahmottaa omaa työskentelyään ja visuaalista taidetta yleisesti ottaen, kun kuvataide tuodaan kielelliseen yhteyteen.

 

Kuvat:
Vasemmalla Pamela Brandt, Kannun varjo, 2016. Tempera ja öljy kankaalle, 78 x 68 cm.

Oikealla Susanne Gottberg, Kärsimyksessä ja niissä erityissä muotoutumissa mitkä se aikaan saa löytyy mahdollisesti myös eräänlaista rauhaa, melkein onnea, 2018. Öljy ja puuvärikynä puulle, 82 x 59 cm.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Avoinna
ke–su klo 11–17

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17