Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Nested Realities Näytös I

Lovisa Ringborg, Nesting, 2017, C-print, 53 x 182 cm.

 

Näytös I: 3.6.–23.10.2022

Näytös II: 11.11.2022–30.4.2023

Nested Realities Näytös I -näyttely esittelee 17 taiteilijaa, joiden töissä on tavalla tai toisella surrealistinen pohjavire.

Lue kaikista teoksista

Tehtäviä vierailijoille

 


 

Kuten 1920-luvun varhaisilla surrealisteilla, avainsanoina ovat mystiikka, absurdismi, irrationaalisuus ja muodonmuutos sekä oman aikakauden myytin etsiminen. Monissa näyttelyteoksissa korostuvat unitilat ja heijastukset, ja ne toimivat kuin salaovina alitajuntaan, jossa etsitään unen ja valveen rajamailla yhteyttä ihmisen todelliseen luontoon. Uni tarjoaa mahdollisuuden nähdä ja kokea ympäristö ja oma keho eri tavalla. Monet teokset käsittelevät myös niin sanottuja sisäkkäisiä todellisuuksia – kokemusta siitä, että on samanaikaisesti osa toista, eräänlaista ylitodellisuutta. Digitaalinen viestintä ei ole ainoastaan tarjonnut meille yhteistä informaatioalustaa, vaan se on myös laajentanut käsitystämme elämisestä osana yhteistä virtuaalista sfääriä – supersurrealistista kuvavirtaa, jonka kohtaamme arjessa koko ajan.

Näyttely jakautuu kahteen näytökseen, joissa aika ja tila kääntyvät päälaelleen. Ensimmäinen ripustus esittelee pimeyttä ja eksistentialismia alkukesän valossa. Toinen, marraskuussa alkava taas on sävyiltään kirkkaampi ja leikkisämpi. Näyttelyssä esitellään uusien töiden lisäksi Pro Artibuksen kokoelmasta poimittuja teoksia sekä lainoja museoista ja yksityiskokoelmista. Andy Bestin & Merja Puustisen uusi paikkasidonnainen ulkoveistos kietoutuu koko galleriarakennuksen ympärille. Anna Estarriolalla ja Markus Kåhrella taas on molemmissa näytöksissä teokset, jotka käyvät omaa näytösten välistä tuotantodialogiaan. Maija Albrechtin grafiikka- ja assemblaasi-installaatio on niin ikään elävässä vuorovaikutuksessa molempien näytösten teemojen kanssa.

Camilla Granbacka
Kuraattori

Andy Best & Merja Puustinen, Pahan kukkia, 2022, kangas, metalli, puhallin. Kuva: Ahmed Alalousi.
Vasemmalta oikealle: Hilda Hellström, The Pineal Gland, 2020, kivi, silikoni. Hilda Hellström, Night Visit, 2019, jesmonite. Hilda Hellström, Portal, 2016, ruukkusavi. Axel Antas, Low lying cloud formation captured, 2005, valokuva, Kiasma. Kuva: Ahmed Alalousi.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Kiinni 15.4.–23.5.
Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Sinne

Avoinna
ti–su klo 12–17