Between the idea and the reality
Between the motion and the act
Falls the Shadow.
T.S. Eliot, The Hollow Men (1925)
Sinnellä on ilo järjestää tanskalaisen Morten Modinin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Modin on kuvanveistäjä, joka käyttää teoksissaan laajasti eri materiaaleja ja hyödyntää ennakkoluulottomasti uusia menetelmiä. Data Soul -näyttelyn kaikki teokset on rakennettu digitaalisesti ja toteutettu 3D-tulostimella tai CNC-jyrsimellä. Modin tarkastelee taiteessaan miten ihminen muuttuu samassa tahdissa tekniikan kehityksen kanssa, ja nostaa esiin identiteettiä, kokemusta ja todellisuutta käsitteleviä kysymyksiä.
Data Soul on intiimi kokonaisuus, jossa ihminen ja kone kohtaavat. Se on posthumaani muotokuva, jossa ihminen, data ja materiaali sulautuvat rajojen hämärtyessä yhteen, ja tuloksena syntyy jotain konkreettista. Näyttelyssä on esillä CNC-jyrsittyjä sijauspatjoja, heijastava naamio ja omakuva. Taiteilija on läsnä aavemaisena hahmona: gallerian lattialla makaa alaston, selästään ontto mallinukke ; taiteilija näyttäytyy meille huldrana, pohjoismaisena satuolentona, joka lumoaa katsojan ja johtaa hänet mielikuvitusmaailmaan. Patjareliefit edustavat taiteilijan äidin sänkyä, ja seinällä roikkuvassa suurikokoisessa naamiossa on heijastava peilipinta.
Moni nykytaiteilija käyttää nykyään työssään 3D-tulostinta, mutta 3D-tulostettuja veistoksia näkee näyttelyissä edelleen vain harvoin. Prototyyppien tai mallien valmistamiseen tekniikkaa sen sijaan käytetään paljon. Esinetulostetut aihiot muokataan, hiotaan ja lopuksi valetaan perinteisiin materiaaleihin kuten kipsiin, pronssiin, alumiiniin tai muoviin. Modin kuitenkin skannaa tekemänsä asetelman ja esittelee meille raakatulosteen tai jyrsityn teoksen sellaisenaan. Menetelmä muistuttaa digitaalista valokuvausta. Digikameran tavoin 3D-skanneri tuottaa tiedoston, jota voidaan jatkossa käyttää joko digitaalisessa maailmassa tai jonka perusteella voi tulostaa useita teoskappaleita. Modin itse kutsuu tulosteveistoksiaan kolmiulotteisiksi varjoiksi. Ne eivät siis ole täydellisiä itsessään eivätkä sisällä kaikkea informaatiota, vaan ne ovat eräänlainen visuaalinen kuiskaus, ajassa pysähtynyt vihje esineestä, paikasta tai tapahtumasta.
Data Soul -kokonaisuuden kautta Modin välittää meille jotain henkilökohtaista ja yksityistä, joka on samalla ajankohtaista ja meitä jokaista koskettavaa. Näyttely visualisoi suhdettamme digitaalisuuteen. Taistelussamme maailmanlaajuisesti kasvavaa misinformaatiota vastaan meissä tapahtuu perustavia muutoksia. Raja meidän ja verkossa tapahtuvien asioiden välillä hämärtyy jatkuvasti. Olemme yhä useammin algoritmien vietävissä, ja olemassaolomme on jo siinä määrin digitaalista, että olomme tuntuu epätäydelliseltä ilman puhelinta tai tietokonetta. Tekniikasta on tullut vuotokohta, jonka kautta me tihkumme ulos kohti uutta, tutkimatonta aluetta. Modin vangitsee teoksiinsa tämän murrosvaiheen, jossa liikumme kehojen, kappaleiden, monikulmioiden, unien ja nostalgian välissä.
Markus Åström
Kuraattori
Morten Modin
Morten Modin valmistui taiteen maisteriksi Tanskan kuninkaallisesta taideakatemiasta vuonna 2014. Modin opiskeli myös Helsingin Kuvataideakatemiassa 2007-2008. Pian valmistumisensa jälkeen hänet valittiin mukaan uuden sukupolven eturivin taiteilijoiden näyttelyyn Aarhusin taidemuseossa. Hän on sittemmin pitänyt useita näyttelyitä eri museoissa ja gallerioissa, joista esimerkkeinä Kunsthal Nord (2015), Vejenin taidemuseo (2013), NordArt (2017), Huset for kunst og design (2018) ja Kunsthal Kongegaarden (2020). Vuonna 2017 hän sain nuorille lahjakkaille tanskalaistaiteilijoille myönnettävän Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens -palkinnon työstään kuvanveistäjänä. Modin on saanut Tanskan taiteen edistämiskeskukselta sekä työskentely- että tuotantoapurahoja.
Näyttelyt nyt käynnissä
Elverket
Kiinni
Seuraava näyttely avataan 31.1.
Sinne
Kiinni
Seuraava näyttely avataan 22.1.