Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket kiinni 15.4.–23.5. Seuraava näyttely avautuu 24.5.

Verkligheten är en outgrundlig plats

Suomalaisen kuvataiteilijan Ylva Holländerin taiteessa suuret kokonaisuudet syntyvät monista pienistä yksityiskohdista. Hän osoittaa, että todellisuus on ihmeellinen paikka, jossa voi pohdiskella monia pieniä ja suuria ilmiöitä. Taiteilijan vivahteikkaan ilmaisun toistuvina innoittajina ovat luonto ja taidehistoria. Holländer ottaa vaikutteita muun muassa 1700-luvun luonnontieteellisistä tutkimuksista, mutta hän irtautuu tieteestä tuomalla mukaan leikkisän taiteellisen ulottuvuuden. Holländerin maalaukset, piirrokset ja veistokset ovat eräänlaisia monitasoisia ensyklopedioita, joissa hän tarkastelee elämän ilmenemismuotoja. Kaikki mahtuu samaan kokonaiselämykseen ja kaikki tuntuu myös tapahtuvan samanaikaisesti: maailmaa voi tarkastella ylhäältä-, alhaalta-, sisältä- ja ulkoapäin. Toistuvia elementtejä ovat säikeet ja juuret, jotka liittävät kuvat yhteen päättymättömäksi virraksi, jolla ei ole alkua eikä loppua. Rytmi on silti jatkuva, on törmäyksiä ja jopa räjähdyksiä. Mitkään ilmiöt eivät ole erillisiä, vaan lähimpänä olevat elementit nivoutuvat kaikkein kauimpana oleviin.

Holländer tarkastelee ympäristöään ilmiöiden kautta ottamatta niihin kantaa, eikä hänen töistään välity aika tai tila. Holländer ei myöskään kuvaa ihmistä luomakunnan kruununa, vaan bakteerit ja madot ovat piirroksissa yhtä tärkeitä – tarkoitus piilee itse olemassaolossa. Ihmistä edustaa milloin pieni ja viaton lammas, milloin riippuva ja voipunut kieli. Sisäelimet sekoittuvat 1800-luvun röyhelöihin. Holländer kuvaa myös maisemaa maisemassa. Kuvissa toistuvat metsä ja sienet kaikissa muodoissaan. Toisena teemana on meri kaloineen ja sammakoineen. Holländer on levittänyt suuret paperiarkit lattialle ja maalannut tussilla sattumanvaraisesti edeten. Samalla hän on ohjannut prosessia itse täydentäen kokonaisuutta tarkoilla piirroksilla.

Ruotsin Bodenissa vuonna 1955 syntynyt Ylva Holländer asuu ja työskentelee Porvoossa. Hän valmistui Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1978. Holländer on tehnyt lukuisia julkisia taideteoksia Porvooseen. Hänen teoksiaan on ollut näytteillä muun muassa Valokuvagalleria Hippolytessä, Galleria Forum Boxissa, Galleria G:ssä, tm-galleriassa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Holländer teki aloitteen Galleria Katu ulkogallerian perustamisesta Porvoossa vuonna 2018. Hän myös ylläpitää galleriaa ja kehittää jatkuvasti työskentelyään yhdessä kutsuttujen taiteilijoiden kanssa. Holländer osoittaa monipuolisuutta valitsemalla tekniikan teosidean mukaan, ja hän on kokeillut myös videoteosten sekä suurten veistosten ja installaatioiden tekoa. Holländerin värikkäissä maalauksissa on niin ikään pyrkimys kolmiulotteisuuteen.

Camilla Granbacka, kuraattori

Lisää tietoa sekä kuvia kokonaisuudesta löytyy täältä: https://proartibus.fi/fi/ylva-hollander-suomen-tukholman-instituutti/