Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Online-keskustelutilaisuus: Weaving Theory – Feminine Craft to Mode of Design

 


 

Ohjelmaa Greta Skogster-Lehtisen näyttelyn yhteydessä

Tule mukaan online-keskustelutilaisuuteen, jossa puhujina kanadalainen taidehistoroitsija ja Bauhaus Weaving Theory: From Feminine Craft to Mode of Design kirjan kirjoittaja T’ai Smith sekä Designmuseon museolehtori Leena Svinhufvud. Keskustelu käydään englanniksi.

T’ai Smith pureutuu kirjassaan yleiseen käsitykseen, jonka mukaan käsityötaide on teknistä kädentaitoa, joka ei kuulu älyllisten taiteiden piiriinBauhausin kutojien kirjoituksia tulkitsemalla hän osoittaa, että Anni Albers, Gunta Stölzl ja Otti Berger haastoivat aikansa käsityksiä kutomisen feminiinisyydestä. 

Suomalaisen tekstiilisuunnittelija Greta Skogster-Lehtisen (1900–1994) näyttely on oivallinen tilaisuus pohtia materiaalien ja teorian suhdetta tekstiilitaiteen käytäntöihin. Keskustelussa kyseenalaistetaan perinteinen käsitys tekstiilitaiteesta käsityönä ja korostetaan käsinkudonnan älyllistä ulottuvuutta. Vaikuttaako näkökulman muutos käsityksiimme pohjoismaisen muotoilun historiasta? Millainen vaikutus Bauhausin kudontateorioilla on ollut Suomessa?

Keskustelu järjestetään yhteistyössä Designmuseon kanssa.

 

Voit tutustua näyttelyyn täältä.

 

T’ai Smith Weaving Theory – Feminine Craft to Mode of Design

T’ai Smith on modernin ja nykytaiteen historian apulaisprofessori University of British Columbia yliopistossa Vancouverissa. Hän on kirjoittanut kirjan Weaving Theory: From Feminine Craft to Mode of Design (University of Minnesota Press, 2014) sekä luennoinut ja julkaissut kansainvälisesti tekstiilitaiteesta, -muotoilusta ja -teoriasta. Hänen kirjoituksiaan on ilmestynyt useissa eri aikakausjulkaisuissa, kuten Art Journal, Grey Room, Texte zur Kunst, Zeitschrift für Medien- und Kulturforschung, sekä Museum of Modern Artin, ICA Bostonin ja Tate Modernin näyttelyluetteloissa. Hän on myös kirjoittanut Anni Albersin kirjaan On Weaving: New Expanded Edition (Princeton University Press, 2017). T’ai Smith viimeistelee parhaillaan kahden kirjan käsikirjoitusta: Fashion After Capital sekä Textile Media: Tangents from Modern to Contemporary Art.   

 

Leena Svinhufvud Weaving Theory – Feminine Craft to Mode of Design

Leena Svinhufvud on toiminut Designmuseon museolehtorina vuodesta 1998. Hän on filosofian tohtori ja taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Väitöskirjassaan hän käsitteli tekstiilitaidetta ja nykyaikaistuvaa taideteollisuutta Suomessa maailmansotien välisenä aikana. Hän on erikoistunut modernin tekstiilitaiteen historiaan sekä kuratoinut näyttelyitä ja julkaissut aiheesta laajastiHänen viimeisin kirjansa on Greta Skogster-Lehtinen – Tekstiilitaiteilija (2019, yhdessä Päikki Prihan kanssa).  


Kuva: Työpiirros, karvalankamatto Nykyhetki, 1920–1940-luku, reprokuva. Yksityiskokoelma.