Hae sivustolta

Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Heidi Lampeniuksen maalaussarja

Heidi Lampeniuksen maalaussarja Tampereelle Tammerfors Svenska samskolaniin

Pro Artibus -säätiö juhli 2019 kolmekymmenvuotista olemassaoloaan pitkäaikaissijoittamalla taideteoksiaan. Säätiö tuotti juhlavuotensa aikana kaksi teosta kahteen eri kouluun. Ida Koitilan Tiedon lähde (Pool&Pipelines) sijoitettiin Vaasaan ja nyt paljastettavan Heidi Lampeniuksen maalaussarjan Tampereelle. Lampeniuksen kolmen maalauksen – Ylös, Alas ja Yhdessä – sarja tulee esille koulun julkisiin tiloihin ja se on toteutettu Samskolania varten.

Heidi Lampeniuksen lähtökohtina maalaussarjalle ovat olleet koulurakennus ja sen arkkitehtuuri. Taiteilijaa on inspiroinut jugend-arkkitehtuuri sekä koulussa että myöskin yleisesti ottaen Tampereella. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, millaisia värisävyjä hän on valinnut teoksiinsa.

Taiteilija on jo vuosia työskennellyt omaperäisellä tavalla, jossa hän poistaa väriä maalauspohjalta vesiletkua hyödyntäen ja luo samalla myös maalauksiinsa kuvioita ja objektejakin. Vedestä tulee maalauksen kannalta eräs keskeinen elementti, mikä laajentaa modernistista tulkintaa maalauksesta pigmenttien ja pohjan yhteispelinä, kun mukaan tulee myös värinpoistaminen.

Lampeniuksen taide on yhteydessä luontokokemuksiin ja muistikuviin luonnossa liikkumisesta. Taiteilijan arkea on viime vuosina leimannut Tammisaari, joka on ollut hänelle entuudestaankin tuttu, mutta jossa asuminen on tarjonnut uusia ja vahvoja kokemuksia paikallisesta luonnosta ja maisemasta. Taiteilijan maalaukset eivät kuitenkaan kiinnity tiettyihin paikkoihin eivätkä ne ole yksittäisten kokemusten kuvauksia, vaan ne käsittelevät enemmänkin luontosuhdetta jatkumona ja kokemuksellisena ilmiönä. Lampeniuksen maalauksissa maisemallisuus on useimmin vaikutelma kuin maalauksen varsinainen aihe.

Tammerfors Svenska Samskolaniin tulevan teossarjan ideana on tuoda nykytaide koulun arkeen ja tarjota päivittäinen taide-elämys sekä koulun oppilaille, henkilökunnalle että siellä vieraileville. Teossarjan yksinkertainen muotokieli yhdistyy aistikkaisiin värikokemuksiin tavalla, joka kertoo visuaalinen kokemusten perustavanlaatuisuudesta ja tärkeydestä. Heidi Lampenius kutsuu kaikki teoksiensa ohitse kulkevat katsomaan tarkemmin ja antautumaan visuaaliseen keskusteluun taiteen kanssa. Tämä on myös Pro Artibus -säätiön toiminnan keskeinen ohjenuora, sillä säätiön keskeisenä tarkoituksena on tukea nykytaidetta.

Heidi Lampenius (s. 1977) valmistui Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2011 Kuvataidekatemiasta. Hän oli Pro Artibus -säätiön residenssitaiteilija Villa Snäcksundissa Tammisaaressa vuosina 2017-2019. Hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Aineen taidemuseon, EMMA:n, Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Pro Artibus -säätiön kokoelmissa. Lampenius asuu ja työskentelee Helsingissä.

FT, kuraattori Juha-Heikki Tihinen