Hae sivustolta

Sinne ti–su klo 12–17 | Elverket: kiinni. Seuraava näyttely avataan tammikuussa

Pro Artibus mukana kuvataiteen toimijoiden Vihreä paletti -hankkeessa – uusi kestävämpien käytäntöjen työkalupakki nykytaiteen alalle

Kuva: Iris Suomi / Frame Contemporary Art Finland.

 

Kuvataiteen toimijat ovat käynnistäneet hankkeen, jossa luodaan työkaluja nykytaiteen alan tuotanto- ja toimintatapojen ekologisesti kestävään uudistamiseen. Vihreä paletti -hankkeessa perustetaan digitaalinen alusta, joka sisältää nykytaiteen ammattilaisten käyttöön räätälöityjä työkaluja ympäristövaikutusten arviointiin ja pienentämiseen. Pro Artibus -säätiö on mukana hankkeessa asiantuntijakumppanina.

Helppokäyttöisen ja saavutettavan alustan tarkoituksena on kasvattaa nykytaidetoimijoiden ymmärrystä taiteen alan ja oman organisaation ympäristövaikutuksista. Hankkeessa kehitetään toimintamalleja esimerkiksi teostuotantoa, työtiloja, näyttelyiden rakentamista ja purkamista sekä matkustamista ja logistiikkaa varten. Hankkeessa otetaan huomioon kuvataidetoimijoiden erilaiset lähtökohdat ja lasketaan kynnystä kaikenkokoisiin ekotekoihin tarttumiseen. Hankkeen aikana kuullaan taidealan toimijoiden omia tarpeita ja toiveita ympäristöasioiden edistämiseksi.

Kaksivuotinen hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön jakamaa Kulttuurin ja luovien alojen uudistumisen rakennetukea.

”Vihreä paletti on työkalu tiellä kohti nykytaiteen ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävämpää muutosta. Useat nykytaideorganisaatiot huomioivat jo ympäristökuormituksen monin tavoin toiminnassaan. Tämän osaamisen jakaminen ja käytännönläheisten työkalujen tarjoaminen hyödyttää koko alaa, erityisesti pieniä nykytaidetoimijoita, joiden resurssit ovat rajalliset”, sanoo hanketta koordinoivan Framen toimitusjohtaja Raija Koli.

Suomessa järjestetään vuosittain yli 1 200 taidenäyttelyä, minkä lisäksi suomalaista taidetta viedään esitettäväksi ja myytäväksi ulkomaille. Vaikka taide ja kulttuuri eivät ole yhteiskunnassa suurimpia päästöjen aiheuttajia, on suuri merkitys, miten nykytaiteen tuottamisessa, esittämisessä tai kuljettamisessa huomioidaan kestävyys.

”On tärkeää myös muistuttaa, että taide on päästöiltään pieni, mutta merkitykseltään keskeinen ala, kun yhteiskuntaa ja kulttuuria muutetaan kestävämpään suuntaan.”

 

Toteuttajat ja yhteistyökumppanit

Hankkeessa on mukana joukko keskeisiä nykytaiteen ja taidekoulutuksen toimijoita Suomesta: Nykytaiteen tiedotuskeskus FrameMustarinda-taiteilijakollektiiviHelsingin TaidehalliSuomen TaiteilijaseuraTaideyliopiston Kuvataideakatemia ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia. Lisäksi asiantuntijakumppaneina hankkeessa toimivat Espoon modernin taiteen museo EMMAHIAP  – Helsinki International Artist ProgrammeIHME HelsinkiSuomen KansallisgalleriaSuomen museoliittoPro Artibus -säätiö ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö.

Hankkeen koordinaattorina toimii Saara Korpela, joka työskentelee parhaillaan ekokoordinaattorina myös IHME Helsingin ja ANTI Contemporary Art Festivalin palveluksessa.