Hae sivustolta

Elverket ja Sinne ovat kiinni loppuvuoden 2024. Seuraavat näyttelyt avataan tammikuussa 2025

Teksti taiteena

Teksti taiteena – keskustelu Vaasan torin yhteiskirjoitustapahtumasta

 

Teksti taiteena on sanan ja kuvan väliin asettuva taidemuoto. Pro Artibus -säätiön residenssitaiteilijan* kutsumana viisi ihmistä kokoontuu Vaasan kauppatorille syyskuussa 2020 viideksi päiväksi kirjaamaan havaintojaan torista.

Taidemuotoa ja osallistujien kokemuksia pohditaan keskustelussa, joka pidetään Pohjanmaan museon kahvilassa, Museokatu 3, 65100 Vaasa
Torstaina 17.9. klo 15–17

 

Kimmoke yhteiskirjoittamiseen on peräisin Georges Perecin kokeellisesta kirjasta ”Tentative d’èpuisment d’un lieu parisien”, joka voitaisiin kääntää ”Yritys erään pariisilaisen paikan ehdyttämiseksi”. Perec tarkkaili Place Saint-Sulpice -aukiota lokakuussa 1974. Hän otti tehtäväkseen havainnoida näennäisen tapahtumattomia asioita ja huomioida kaikkea, mikä tapahtuu kun mitään erityistä ei tapahdu. Perec merkitsi muistiin päivämäärän, kellonajan, paikan ja säätilan, ja jatkoi sitten luetteloimalla kaiken mitä hänen näkökentässään tapahtui. Hän palasi paikalle kolmena perättäisenä päivänä, minkä ansiosta hänestä itsestään tuli yksi aukion vakiohahmoista. Kirjoittaminen puolestaan muutti hänen havaintojaan: paikasta tuli teksti ja julkisen tilan sanoitettu muoto.

Elokuussa 2017 Lena Séraphin toteutti kahdeksan muun taiteilijan kanssa ”uusintaoton” Perecin teoksesta kirjoittamalla Tammisaaren raatihuoneentorilla kolmen vuorokauden ajan, sillä erotuksella että Tammisaaressa kirjoittaminen tapahtui ryhmässä.

Nyt Lena Séraphin on kutsunut syyskuuksi 2020 uuden ryhmän kirjoittamaan julkisella paikalla. Ryhmä kokoontuu 14.–18.9. Vaasan kauppatorille kirjoittamaan. Tällä kertaa osallistujat tulevat eri ammattiryhmistä. Osalle heistä paikka on uusi, toisille sen sijaan hyvin tuttu.

Kuten edelliselläkin kerralla tulee tapahtuman alkusysäys Georges Perecilta, mutta tällä kertaa laajemmassa merkityksessä. Kirjailijana Perec asetti itselleen erilaisia rajoituksia työssään. Hän esimerkiksi kirjoitti kirjan, jossa ei ollut ainuttakaan e-kirjainta (”La Disparition”, taikka katoaminen, ruotsiksi kääntänyt Sture Pyk nimellä ”Försvinna”). Vaasassa on tarkoitus soveltaa yhteiskirjoittamiseen tarkempaa menetelmää, jossa kirjoittajat tarkkailevat erilaisten rajoitteiden vaikutusta omaan keskittymiseensä ja miten tämä ohjaa heidän huomiokykyään. Osallistujat ehdottavat erilaisia kirjoittamisen tapoja, testaavat niitä yhdessä ja keskustelevat siitä, miten ne eroavat toisistaan ja miten ne vaikuttavat paikan havaintoon ja siitä kirjoittamiseen.

Yleisökeskustelussa torstaina 17.9. työryhmä kertoo kokemuksistaan ja havainnoistaan, joita prosessin aikana on karttunut toria yhteisesti sanallistaessa; he lukevat myös otteita teksteistä. Tilaisuus on maksuton. Keskustelu käydään ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Pohjanmaan museon kahvila palvelee.

Yhteiskirjoitustapahtuma Vaasan torilla -hankkeen yhteistyökumppanit ovat Pro Artibus -säätiö, Åbo Akademin kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunta Vaasassa ja taideyhdistys Platform ry.

 

Lisätietoa:

Johanna Halme, johanna.halme@proartibus.fi tai puhelimitse 044 9844 044

Lena Séraphin: lena.seraphin@abo.fi

 

*Pro Artibus -säätiön Solsidan-residenssiohjelma perustettiin vuonna 2019, kun kuvataiteilija Lena Séraphin aloitti Vaasassa residenssitaiteilijana ja toteutuu yhteistyössä Åbo Akademin kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunnan kanssa.

Osallistujat/kirjoittajat ovat:

Taiteilija Geir Byrkjeland, yleisötyöntekijä, Merenkurkun maailmanperintöalue

Arkkitehti Johan Bäckman, taideyhdistys Platform ry

Taiteilija Marika Orenius, TaT, taidepedagogiikan lehtori, Taideyliopiston Kuvataideakatemia

Taiteilija-runoilija Vidha Saumya käyttää paperia, lumppua, sanoja ja kirjoja laatiessaan reseptejä vastakulttuuriin

Taiteilija Lena Séraphin, postdoc-tutkija, kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunta, Åbo Akademi, Vaasa, sekä residenssitaiteilija, Pro Artibus -säätiö

Kieli- ja kirjallisuusopettaja Mindy Svenlin, kasvatustieteen jatko-opiskelija, kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunta, Åbo Akademi, Vaasa