Emma Ainala, Fries Before Guys, 2018. Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. © Ari Karttunen / EMMA
Nested Realities -näyttelyn toisessa ripustuksessa nähdään 13 taiteilijaa, joiden töissä on tavalla tai toisella surrealistinen pohjavire.
Kesäkuun alussa alkanut näyttely jakautuu kahteen näytökseen, joissa aika ja tila kääntyvät päälaelleen. Ensimmäinen ripustus esitteli pimeyttä ja eksistentialismia alkukesän valossa. Toinen, marraskuussa alkava taas on sävyiltään kirkkaampi ja leikkisämpi.
Kuten 1920-luvun varhaisilla surrealisteilla, avainsanoina ovat mystiikka, absurdismi, irrationaalisuus ja muodonmuutos sekä oman aikakauden myytin etsiminen. Monissa näyttelyteoksissa korostuvat unitilat ja heijastukset, ja ne toimivat kuin salaovina alitajuntaan, jossa etsitään unen ja valveen rajamailla yhteyttä ihmisen todelliseen luontoon. Uni tarjoaa mahdollisuuden nähdä ja kokea ympäristö ja oma keho eri tavalla. Monet teokset käsittelevät myös niin sanottuja sisäkkäisiä todellisuuksia – kokemusta siitä, että on samanaikaisesti osa toista, eräänlaista ylitodellisuutta. Digitaalinen viestintä ei ole ainoastaan tarjonnut meille yhteistä informaatioalustaa, vaan se on myös laajentanut käsitystämme elämisestä osana yhteistä virtuaalista sfääriä – supersurrealistista kuvavirtaa, jonka kohtaamme arjessa koko ajan.
Näyttelyssä esitellään uusia töitä, kuten Markus Kåhren installaatio ja ruotsalaistaiteilija Hilda Hellströmin reliefi. Lisäksi mukana on Pro Artibuksen kokoelmasta poimittuja teoksia sekä lainoja museoista ja yksityiskokoelmista. Esimerkiksi Anna Estarriolan ja Emma Ainalan teokset käyvät kumpikin näytösten välistä dialogia. Myös Maija Albrechtin grafiikkatöistä ja esinekoosteista koostuva installaatio sekä Kaisaleena Halisen installaatiot muuntautuvat kahden näytöksen teemojen mukaan.
Camilla Granbacka
Kuraattori
Näyttelyt nyt käynnissä
Elverket
Kiinni
Seuraava näyttely avataan 31.1.
Sinne
Avoinna
ti–su klo 12–17