Hae sivustolta

Juhannuksena 21.–23.6. galleriat ovat kiinni | Elverket ti klo 11–17, ke klo 11–20, to–su klo 11–17 | Sinne ti–su klo 12–17

Minna Långström ja Dafna Maimon valittu Snäcksund Villan residenssitaiteilijoiksi vuosille 2023-2025

Minna Långström ja Dafna Maimon on valittu Snäcksund Villan residenssitaiteilijoiksi vuosille 2023-2025.

Villa on kolmivuotinen residenssiohjelma taiteilijoille ja kuraattoreille. Työskentelyjakson aikana taiteilijat toimivat läheisessä yhteistyössä Pro Artibus -säätiön kanssa hankkeissa, jotka liittyvät säätiön näyttely-, kokoelma- tai julkaisutoimintaan. Ohjelmaan kuuluu majoitus- ja työskentelyapuraha. Vuonna 1857 rakennetussa Villassa on kaksi asuntoa. Erillisessä piharakennuksessa on lisäksi kaksi ateljeeta taiteilijoita varten sekä työhuone, joka on myös Torpan residenssiohjelman osallistujien käytössä.

 

Minna Långström (s. 1974 Tammisaaressa) on mediataiteilija ja elokuvantekijä. Hänen tuotantonsa koostuu lyhyistä fiktioelokuvista ja dokumenteista sekä elokuvainstallaatioista, joissa liikkuva kuva yhdistyy tilallisiin ja joskus myös vuorovaikutteisiin elementteihin. Långströmin työskentelyprosessi on yleensä laaja, hyvin pohjustettu ja poikkitieteellinen. Hän keskittyy yhteiskunnallisiin näkökulmiin teknologisesti välitetyissä narratiiveissa ja visuaalisissa teknologioissa. Lisäksi hän on käsitellyt tiettyjen historiallisten ilmiöiden vaikutuksia elokuvien kautta nykyhetkeen. Långströin taiteen keskiössä on intuitiivinen kokemus ja katsojan rooli.

Minna Långströmin teoksia on ollut näytteillä useissa museoissa, kuten Nykytaiteen museo Kiasmassa, Frankfurter Kunstvereinissa ja Moskovan nykytaiteen museossa, sekä esimerkiksi seuraavissa gallerioissa: Kunsthal Charlottenborg (Kööpenhamina), Galleria Elverket, Helsingin taidehalli ja Kunstfort bij Vijfhuizen (Alankomaat). Långström valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2003, ja hänen opintoihinsa kuului myös vaihto-opiskelu ja työharjoittelu Carnegie Mellon -yliopistossa Pittsburghissa Yhdysvalloissa. Hänen taiteilijaresidenssejään ovat olleet muun muassa London Space Studios, IASPIS (Nifca) Tukholmassa ja FACT Liverpoolissa. Suomen Taideyhdistys myönsi hänelle William Thuring -palkinnon vuonna 2017. Minna Långströmin ohjaama elokuva Mars kuvien takaa nähtiin muun muassa DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla, Bergenin elokuvajuhlilla, PariScience-tieteiselokuvajuhlilla sekä Tšekissä Jihlavan kansainvälisillä dokumenttielokuvafestivaaleilla, joilla se voitti Testimony on Knowledge -palkinnon.

 

Dafna Maimon (s. 1982 Porvoossa) asuu ja työskentelee Berliinissä. Maimonin tuotantoon sisältyy esitys- ja videotaidetta, installaatioita sekä osallistavia tapahtumia. Hänen taiteensa keskiössä on yksilö ja sen hyvinvointi yhteiskunnassa. Dafna Maimon tarkastelee tapaamme käsitellä muistikuvia, stereotypioita ja traumaattisia kokemuksia ja luo niiden pohjalta ajatuksia herättäviä narratiiveja. Maimonin teokset käsittelevät myös sosiaalisia koodeja ja absurdiutta, joka piilee arjen emotionaalisissa ja eettisissä konflikteissa. Maimonin ilmaisulle on tunnusomaista lämpö ja helposti omaksuttava huumori, mutta siinä on pohjavire, jonka tarkoituksena on kritisoida olemassa olevia valtarakenteita ja kannustaa yksilön vapautumiseen ja itsellisyyteen.

Maimon valmistui vuonna 2008 kuvataiteen maisteriksi Amsterdamin Sandberg Institutesta. Hänen taidettaan on esitelty muun muassa seuraavissa museoissa ja gallerioissa: Kunst-Werke (Berliini, Saksa), MoMa PS1 (New York City, Yhdysvallat), Künstlerhaus Bremen (Bremen, Saksa), Juutalaisen taiteen ja historian museo MAHJ (Pariisi, Ranska), Lilith Performance Studio (Malmö, Ruotsi), Kim? Contemporary Art Center (Riika, Latvia), Galerie Wedding (Berliini, Saksa) ja Space (Portland, Maine, Yhdysvallat). Suomessa häntä nähtiin viimeksi vuoden 2021 Helsinki-biennaalissa ja AISTIT / coming to our senses -näyttelyssä Helsingin taidehallissa. Dafna Maimonin aikaisempia residenssejä ovat olleet IASPIS (Tukholma, Ruotsi), Nida Art Colony (Nida, Liettua), Künstlerhaus Bethanien (Berliini, Saksa) ja Lower Manhattan Cultural Council (New York City, Yhdysvallat).

 

Kuva: Vasemmalla Minna Långström. Oikealla Dafna Maimon, kuva: Anton Stüber.