Hae sivustolta

Elverket ja Sinne ovat kiinni loppuvuoden 2024. Seuraavat näyttelyt avataan tammikuussa 2025

Videoviikot

Videoviikot on Sinnen ja Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin videotaiteen näyttely-yhteistyö. Kokonaisuus järjestetään kesällä 2024 kolmatta kertaa.

7.6.–25.8.2024 järjestettävä Videoviikot tarjoaa Sinnen näyttelytilassa kahden viikon välein vaihtuvan videoinstallaation. Teokset valittiin AV-arkin jäsenille suunnatun avoimen haun perusteella ja valinnat teki Pro Artibus -säätiön kuraattori Markus Åström ja toimitusjohtaja Mikaela Lostedt.

Videoviikoilla nähdään teoksia seuraavilta taiteilijoilta:

7.6.–26.6. David Muth & Antti Tolvi: Bliss
27.6.–10.7. Tuhoon sopeutumisen instituutti (Heini Aho, Leena Kela, Eero Yli-Vakkuri): Islet Borewell
11.7.–24.7. Kristoffer Ala-Ketola: Expect Revenge
25.7.–7.8. Aapo Huhta: In Limbo
8.–25.8. Helka Heinonen: Heartbeats

7.6.–26.6.

David Muth & Antti Tolvi
Bliss
2024
05:00 min

Taiteilijoiden David Muth ja Antti Tolvi yhteistyössä äänestä tulee näkyvää ja kuvista kuultavia. Muth tutkii teoksessa itseään generoivan koodin visuaalisia mahdollisuuksia. Hänen tavoitteenaan on yksinkertaisten matemaattisten kaavojen avulla luoda satunnaisia maailmoja, joista syntyy kausaalisia tapahtumakulkuja. Video perustuu yksinkertaisempaan versioon kaksiulotteisesta Conway´s Game of Lifesta. Videossa käytetään yksiulotteista solulaskentaa jossa pikselirivin jokaisen pikselin (musta tai valkoinen) tila riippuu edellisestä rivistä olevista pikseleistä (musta tai valkoinen). Samaan aikaan Tolvi työskentelee valittujen aaltomuotojen ja analogisen kohinan kanssa. Hänen minimaalinen äänimaailmansa keskittyy muutoksiin jotka ovat resonoivassa vuorovaikutuksessa liikkuvan kuvan kanssa. Tästä syntyy taideteos, joka leikittelee tilanteilla, olosuhteilla, muutoksilla ja mittakaavoilla.

 

David Muth on taiteilija, muusikko ja ohjelmoija. Hän vietti lapsuutensa Saltzburgissa, Itävallassa. Hän opiskeli digitaalisen taiteen maisteriksi Middlesexin yliopistosssa Britanniassa. Muth työskentelee tällä hetkellä Turussa ja Wienissä. Muthin teoksissa yhdistyvät käsitteellinen ja kokeileva lähestymistapa ja niissä on viitteitä hänen arkkitehtuuritaustastaan. Teosten tekotapa vaihtelee installaatioista vuorovaikutteisiin ympäristöihin, videoteoksiin ja kokeilevaan dokumentointiin. Hän myös säveltää ja esittää musiikkia. Muthiin teoksia on ollut laajalti esillä kansainvälisissä näyttelyissä mukaan lukien Montrealin nykytaiteen museossa, Kiasmassa, Ars Electronican Linzissä Itävallassa, SIGGRAPH2009 New Orleansissa ja ISEA (International Symposium of Electronic Art) San Josessa Yhdysvalloissa. Hän opettaa Goldsmiths Collegessa ja Royal College of Artissa Lontoossa.

Antti Tolvi (s. 1977 Panelia) on turkulainen äänitaiteilija ja esiintyjä. Antti on ollut yksi kokeellisen musiikin kentän merkittävimmistä tekijöistä Suomessa vuodesta 2002 lähtien. Antti on esiintynyt kolmella mantereella ja häneltä on julkaistu 14 soololevyä. Vuosina 2016-2023 Antti on pitänyt 22 yksityisnäyttelyä (joista 17 soolona) ja osallistunut 22 ryhmänäyttelyyn. Vapaus, rauha, kiitollisuus ja minimalistinen estetiikka huokuvat usein Antin teoksissa, joissa yhdistyvät ääni, valo, tuuli, vesi, kehon tuntemukset ja elävät visuaaliset elementit. Teoksia on ollut esillä mm. Sibelius Museo Turku (2023), Flow festivaali (2022), Rovaniemen Taidemuseo (2022), Helsinki Juhlaviikot (2021), Musica Nova -festivaalit (2021), Huuto Galleria HKI (2021), Helsinki Biennaali (Teemu Lehmusruusu -työryhmä 2021), Porin taidemuseo (2020), Titanik Gallery TKU (2019) ja Sinne Galleria HKI (2017) . Antti Tolvin teos Kohina ja muoto on osa Wihurin säätiön kokoelmaa. Antti on myös järjestänyt vuotuista äänitaidefestivaalia Kiilan äänipäivät Kemiönsaarella vuodesta 2014 lähtien ja TalviÄänipäivät Turku festivaalia 2022 lähtien. Vuonna 2017 Sinnessä oli esillä Antti Tolvin soolonäyttely Metsän harmonia.

27.6.–10.7.

Tuhoon sopeutumisen instituutti (Heini Aho, Leena Kela, Eero Yli-Vakkuri)
Islet Borewell
2023–24
09:05 min

Videossa seurataan kaivon poraamista Dansangrundetille, joka on pieni kallioluoto Örön saaresta itään. Porakaivo tuottaa juomakelpoista vettä ympäröivästä murtovedestä, joka tihkuu kaivoon mikroskooppisten peruskallion halkeamien ja sedimenttikerroksen läpi. Karu luoto toimii suodattimena, joka poistaa suolaa ja eloperäistä ainesta merestä.

Tämänhetkinen maankäyttö ja kiinteistölainsäädäntö Suomen kaupunkialueiden ulkopuolella tarkastelee maanomistajuutta suhteessa maa-alueen horisontaaliseen pinta-alaan. Laki ei määrittele omistajuutta suhteessa korkeuteen tai syvyyteen: alueilla, jotka sijaitsevat maanpinnan ylä- tai alapuolella. Maan tai ilmatilan käyttö vertikaalisesti haastaa omistajuuden kysymyksiä, mutta myös sitä, miten havainnoimme ympäristövastuumme.

Porakaivon veden laatu on arvioitu Tuhoon sopeutumisen instituutin henkilöstön toimesta 25. toukokuuta 2023. Arviointi tehtiin maistamalla. Porauksen aikana syvältä kallioperästä nostettu kiviaines kerättiin käytettäväksi keramiikan valmistuksen materiaalina.

Dansangrundetin koordinaatit: Lat: 59° 48′ 10,015″ Lon: 22° 22′ 55,968″

Video on kuvattu ja editoitu yhteistyössä valokuvaaja Jussi Virkkumaan kanssa.

 

Vuonna 2020 taiteilijat Heini Aho, Leena Kela ja Eero Yli-Vakkuri perustivat Tuhoon sopeutumisen instituutin, joka toimii Saaristomerellä Örön saaren lähellä. Tuhoon sopeutumisen instituutti on fyysinen paikka nimeltä Tuhon tila, joka käsittää 42 hehtaaria maata, johon kuuluu lähes 300 saarta, luotoa ja vedenalaista kalliota, jotka instituutti omistaa yhdessä monien muiden kanssa. Yhteisomistus antaa heille oikeudet leiriytyä, tehdä tulia ja käyttää luotoja taiteen tekemiseen, mutta ei oikeutta pystyttää pysyviä rakennuksia. Työskentelemällä fyysisesti Tuhon tilassa he kehittävät menetelmiä, joilla voidaan selviytyä Itämeren ja sen ulkopuolella tapahtuvasta ympäristötuhoista. Dansangrundet on yksi luodoista, jonka instituutti hankki perustaakseen ympäristötuhojen ja -rappeutumisen tarkkailupisteen Itämerelle.

 

Luoto on osa järjestäytymätöntä yhteisomistusaluetta. Taideteos on nostattanut alueella kriittistä keskustelua omistajuudesta, rakennusluvista ja rakentamattomaan ympäristöön kajoamisesta. Video esitetään kesällä myös Öres-ryhmänäyttelyssä Örön saarella, ja taiteilijakollektiivi toivoo, että videodokumentaatio toimii alustana keskustelulle muiden yhteisomistusalueen omistajien ja alueella asuvien kanssa.

Voit lukea taiteilijakollektiivin kommentin teoksesta suomeksi täältä.
Voit lukea kuraattori Markus Åströmin kommentin teoksesta ruotsiksi täältä.

11.7.–24.7.

Kristoffer Ala-Ketola
Expect Revenge
2023
24:53 min

Expect Revenge koostuu sadoista kohtauksista, jotka yhdessä muodostavat assosiatiivisen sarjan, absurdin kertomuksen, visuaalisen runon sekä ehdotuksen muokatusta historiasta. Teos lainaa tyylinsä montaasin historiasta, musiikki- sekä kollaasivideosta. Ala-Ketola yhdistää teoksessaan kohtauksia henkilökohtaisesta elämästään rakennettuun kuvaan kuvatakseen queerin matkan, joka sulauttaa toisiinsa henkilökohtaisen ja jaetun, symbolistisen ja dokumentaarisen, ohjatun ja intuitiivisen, sekä arkistoidun ja muokatun. Ala-Ketola pohtii roolejaan ohjaajana, editoijana, esiintyjänä, katsojana, subjektina ja objektina. Teos hakee muotoaan jatkuvan rytmin tahdissa, joka alleviivaa ajan kulkua ja muuttaa kohtausten alkuperäisiä konteksteja.

Teoksen musiikki: Niklas Hallman / LadyBug.

 

Kristoffer Ala-Ketola (s. 1991) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui maisteriksi Yalen yliopiston taidekoulusta vuonna 2019. Hän työskentelee liikkuvan kuvan, veistoksen, maalauksen ja installaatiotaiteen parissa. Hänen teoksiaan on esitetty Shin Galleryssä New Yorkissa, Helsingin Taidehallissa ja muissa näyttelyissä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hänen videoteoksiaan on esitetty muun muassa Rakkautta & Anarkiaa sekä Video Art Festival Turku -festivaaleilla. Ala-Ketolan teokset välittävät jaettuja affekteja ja tutkivat kulttuurin rakenteita, politiikkaa, sekä ihmisen psyykeä ja käyttäytymistä.

25.7.–7.8.

Aapo Huhta
In Limbo
2023
08:40 min

Teoksessa seurataan ihmishahmoa, joka näyttää olevan jumissa määrittelemättömässä, tyhjiön kaltaisessa tilassa. Hän yrittää toistuvasti nousta ylös koskaan onnistumatta siinä. In Limbo on kuvattu mustavalkoiselle 16 mm -filmille ja kehitetty kokeellisilla pimiötekniikoilla, jotka luovat illuusion kemiallisesta myrskystä tämän epäonnisen ihmishahmon ympärillä. Teos In Limbo on osa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa.

Teos on tehty yhteistyössä butoh-tanssija Ken Majn kanssa.

 

Valokuvataiteilija Aapo Huhta (s. 1985) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hänen työnsä keskittyy kokeelliseen dokumentaarismiin ja kemiapohjaisen kuvan mahdollisuuksiin ja mahdottomuuksiin. Huhta on julkaissut kolme valokuvakirjaa. Vuonna 2016 hänellä oli ensimmäisenä suomalaisena valokuvaajana yksityisnäyttely Tukholman Fotografiskassa hänen saatuaan museon jakaman nuoren pohjoismaisen valokuvaajan palkinnon. Vuonna 2020 hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Taiteellisen työskentelyn ohella hän toimii vierailevana opettajana Kuvataideakatemiassa ja Lahden Muotoilu- ja taideinstituutissa.

8.–25.8.

Helka Heinonen
Heartbeats
2023
20:00 min

Heartbeats on runo sydämenlyönneistä, verestä, linnuista ja valaista. Se on fragmentaarinen kasvutarina, joka kietoo yhteen eri ikävaiheisiin sijoittuvia vereen ja muunlajisuuteen liittyviä kokemuksia, tunnelmia ja ajatuksia.

“Olen teosta tehdessä kulkenut kohti nololta ja kiusalliselta tuntuvia alueita. Olen tutkinut sekä tuttuja, että kaukaisia teemoja, joista olen löytänyt vaikuttavuutta, joiden äärelle olen pysähtynyt, tai jotka ovat tuntuneet merkityksellisiltä”, taiteilija kertoo.

Poeettinen teos yhdistää näyteltyä liikkuvaa kuvaa stop motion -animaatioon. Animaatiot koostuvat still-kuvien päällä liikkuvista nestepinnoista, värikalvoista, akvarellista ja valoista. Teos jättää katsojalle tilaa, mahdollisuuden löytää teoksesta ne aiheet, jotka siinä kenellekin resonoivat.

 

Helka Heinonen (s. 1982) on Helsingissä ja Kemiönsaarella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hänen teoksiaan on aikaisemmin esitetty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, sekä elokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.  Hän on kiinnostunut muun muassa kerrontaan, muistiin, ihmissuhteisiin, identiteettiin, kasvuun ja luontosuhteeseen liittyvistä teemoista. Teokset piirtävät esiin tunnistettavia hetkiä ja samalla luovat omaleimaisen maailmansa, jossa ajatuksia herättävät, tummasävyiset, pastellisen kevyet ja ambivalentit elementit kohtaavat.

Näyttelyt nyt käynnissä

Ilmainen sisäänpääsy

Elverket

Kiinni
Seuraava näyttely avataan
tammikuussa 2025

Sinne

Kiinni
Seuraava näyttely avataan
tammikuussa 2025