Greta Skogster-Lehtinen (1900–1994) oli suomalaisen tekstiilitaiteen monipuolinen edelläkävijä, joka tunnetaan parhaiten abstraktisti kuvioiduista funkishenkisistä karvalankamatoistaan ja valtavista teollisuusaiheisista kuvakudoksistaan.
Katso video ja kuvia näyttelystä täältä.
Merkittävä osa Skogster-Lehtisen yli viisikymmenvuotisen uran teoksista on arkkitehtien kuten Alvar Aallon ja Erkki Huttusen kanssa yhteistyössä luotuja sisustuskokonaisuuksia muun muassa yritysten pääkonttoreihin, ravintoloihin ja hotelleihin. Jo parikymmentävuotiaana Skogster-Lehtinen sai vaativia tilaustöitä, jotka liittyivät muun muassa Eduskuntatalon sisustukseen. Myös ryijyjä, kirkkotekstiileitä, damastiliinoja ja laivojen sisustuksia suunnitelleesta Skogster-Lehtisestä kehittyi yksi 30-luvun johtavista tekstiilitaiteilijoista Suomessa.
Hämeenlinnassa suomenruotsalaiseen yrittäjäperheeseen syntynyt Skogster-Lehtinen valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta vuonna 1920. Hän täydensi tekstiilitaiteen opintojaan Fredrika Wetterhofin kotiteollisuuskoulussa Hämeenlinnassa ja teki useita matkoja Eurooppaan, mistä hän keräsi vaikutteita. Jo 21-vuotiaana hän perusti Hämeenlinnaan oman kutomon, joka toimi sittemmin Ensossa ja Helsingissä vuoteen 1974 asti. Hänet palkittiin vuoden 1933 Milanon triennaalissa sekä maailmannäyttelyissä Barcelonassa 1929, Pariisissa 1937 sekä New Yorkissa 1939.
Skogster-Lehtinen yhdisti töissään abstrakteja aiheita perinteiseen kudontatekniikkaan ja kestäviin materiaaleihin. Hänen tuotannossaan oli myös vahva kokeellinen ja materiaaleihin keskittyvä pyrkimys, ennen kaikkea sota-aikana, jolloin hän suunnitteli muun muassa tapetteja ja lampunvarjostimia tuohesta ja oljesta. Hänen luomansa arkiesineet ovat designia kaikille. Skogster-Lehtisen ilmaisuvoimainen tapa käyttää värejä ja abstraktiota sijoittaa hänet osaksi suomalaista modernismia ja näyttää tekstiilitaiteen aivan uudessa valossa.
Kuva: Greta Skogster-Lehtinen, Lokakuu, luonnos, 1930-luku, 49,5 x 35 cm. Suomen käsityön museon arkistokokoelma.
Näyttelyt nyt käynnissä
Elverket
Kiinni
Seuraava näyttely avataan
tammikuussa 2025
Sinne
Kiinni
Seuraava näyttely avataan
tammikuussa 2025